Trgatev

Pri grozdju je narava letos bolj zavirala kot dodala

Mojca Leskovšek Svete
4. 10. 2023, 21.15
Deli članek:

Okoli 15. septembra oziroma za penine že vikend prej se je začela letošnja trgatev. Glede na lani se je zaradi neugodnih vremenskih razmer letos začela približno 14 dni pozneje.

Ivanka Badovinac
Trgatev se je na Dolenjskem pričela 15. septembra.

»Količinsko bo letos grozdja precej manj, kakovostno pa bo letošnja letina povprečna, razen pri tistih, ki želijo nekaj več,« pravi Ivanka Badovinac, specialistka za vinarstvo na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Novo mesto. »Pomlad je bila hladna, deževna. Trta je začela cveteti šele v juniju, zato se je vse skupaj zamaknilo,« pravi Badovinčeva o letošnjem poznejšem začetku trgatve. »Eni so že blizu konca, eni še na sredini, odvisno od tega, kateri stil vina želijo pridelati,« pojasnjuje. Na Dolenjskem, kot dodaja, je že kar precej pobrano, ker gre za tehnološko dozorelost za cviček. Pozne sorte pa so v glavnem še zunaj. »Mogoče kakšen laški rizling, žametovka, tudi še nekaj frankinje, pa seveda tudi grozdje pri tistih, ki želijo pridelati vrhunsko vino,« pravi o še nepotrganem grozdju.

Količinsko manj

Za vinogradnike je bilo letos vreme zelo neprijetno. »Bile so toče, ujme. Toča je bila tudi večkrat, zato so pridelki zdesetkani,« pravi. Vinogradniški strokovnjaki ocenjujejo, da je letos na Dolenjskem za okoli 50 odstotkov manj pridelka grozdja kot lani, v Beli krajini, kjer ni bilo toliko toče, okoli 20 odstotkovmanj, na območju vinorodnega okoliša Bizeljsko - Sremič, kjer je bil ponekod pridelek celo 100-odstotno uničen, pa celo 60 odstotkov manj. »S točo je bil zajet precej širok pas, vse od Mirne prek Trebelnega, Mokronoga, Škocjana, Vinjega Vrha, Šentjerneja, vse do Gadove Peči, Kostanjevice in Krškega oziroma Sremiča. Pridelka bo zato letos manj. Tam, kjer ni bilo toče, pa bo pridelek precej normalen,« pravi.

Poleg ujm še peronospora in oidij

Čeprav je težko reči, za koliko bo letos pridelek količinsko manjši, se Ivanka Badovinac boji, da bo – gledano v celoti – od 40 do 50 odstotkov manjši kot sicer. »V Beli krajini ga bo verjetno še največ, tudi na Dolenjskem tam, kjer ni bilo toče,« predvideva. Poleg ujm je vzrok manjšega pridelka tudi bolezen. »Tudi peronospora in oidij sta vzela del pridelka, a ne povsod in pri vseh. Kar nekaj vinogradnikov ima brezhibno grozdje. Zdravstveno stanje je bilo dejavnik tveganja, in kdor je to obvladal, je lepo speljal, kdor ni, pa je imel škodo,« pove in doda, da so zaradi bolezni največ škode utrpeli manjši vinogradniki, predvsem starejši, ki ne znajo obvladovati bolezni. »Tisti, ki se s tem profesionalno ukvarjajo, pa zelo dobro skrbijo za to, da pridelajo dobro vino,« pravi.

Povprečna kakovost

»V letih, ko je več dežja, je težje kot v letih, ko je suša. Takrat tudi malo narava pomaga, da dosežeš dobro kakovost. Letos pa je narava bolj zavirala kot dodala dodano vrednost pri kakovosti,« pojasnjuje. Kakovost bo zato letos povprečna, razen pri tistih, kot dodaja, ki želijo nekaj več. »Ti so se ustrezno pripravili in bodo dosegli tudi vrhunsko kakovost. Tisti, ki od tega živi in hoče kaj več, tudi več naredi.«

Potrebna izobraževanja

Lastniki vinogradov so se morali letos tudi podučiti, da so pravilno potrgali grozdje in odstranili vse tisto, kar je bolno, poškodovano. »Pred trgatvijo smo imeli precej predavanj, da smo jih seznanili z načinom predelave,« pravi Ivanka Badovinac. Letos je bilo treba veliko pozornosti nameniti čistoči, higieni, natančnosti, tudi uporabi nekoliko višje vsebnosti žvepla, kot pravi, že zaradi bolnega grozdja, ter uporabi enoloških čistil ali kombinacije bistril, da se vsa nečistoča, ali pa tudi ostanki FFS, že v moštu odstrani. »Če gre na fermentacijo že očiščen mošt, ki ni obremenjen z ostanki nečistoč, čistil in FFS, bo kakovost vina precej boljša,« pojasnjuje. Kdor je to upošteval, je lahko, kot pravi, pridelal dobro vino. Rdeče sorte so sicer letos zelo lepo obarvane. »Imajo malenkost višje kisline, svežina in sadnost pa bosta ustrezni,« napoveduje in dodaja, da bodo letošnja vina pitka.

Vinogradniki oziroma vinarji morajo sicer zdaj ustrezno poskrbeti tudi za predelavo in nego mladega vina. »Trgatev je za vinogradnika prvi stresni dejavnik, potem pa je treba stvari izpeljati do konca, poskrbeti, da bo lepo odfermentiralo, da bodo pravočasni pretoki, za ustrezno žvepljanje, vino morajo pokušati,« pravi in dodaja, da bodo imeli tudi o tem ustrezna izobraževanja, in upajo, da bodo tudi ta, tako kot predhodna, ki so jih imeli po vsej vinorodni deželi Posavje, dobro obiskana.

Estrada

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!