Komunikacijske agencije

Zlatih časov za Francija Zavrla je konec

Primož Cirman
2. 10. 2023, 06.21
Posodobljeno: 2. 10. 2023, 08.45
Deli članek:

Zamenjava oblasti je precej oklestila javne prihodke največjih domačih komunikacijskih agencij, ki imajo tradicionalno velik vpliv v domači politiki, gospodarstvu in medijih.

M24
Huawei je za agencijo Francija Zavrla trenutno najpomembnejši partner.

Če so največje domače komunikacijske, oglaševalske in medijske agencije v obdobju zadnje vlade Janeza Janše imele rekordne prilive javnega denarja, je zlatih časov zanje po zamenjavi oblasti očitno konec.

To je ključna ugotovitev iz analize podatkov o poslih agencij z javnimi in državnimi naročniki, ki smo jo opravili v uredništvu necenzurirano.si. Skupni promet največjih domačih agencij z državo je tako prvič po več letih upadel. V zadnjem letu dni, ko je bila na oblasti že vlada Roberta Goloba, so v primerjavi s prejšnimi leti uspele priti le do peščice novih pogodb. Zaradi tega so vidno začela usihati tudi nakazila, ki jih prejemajo iz državnega proračuna.

Rekordi agencij pod Janševo vlado

Gre sicer za agencije, ki imajo tradicionalno velik vpliv v domači politično-gospodarski krajini. V Sloveniji je javna skrivnost, da jih ministrstva in državna podjetja že dvajset in več let najemajo tudi zaradi lobistične pomoči pri branjenju položajev njihovih vodilnih in zagotavljanju miru v medijih. Tem prek zakupov razdeljujejo oglaševalski denar državnih podjetij in drugih večjih naročnikov, s čimer v pomembni meri vplivajo na njihove prihodke.

Kaj torej pravijo podatki?

1. Še leta 2020, ko je v Sloveniji prišlo do zamenjave oblasti, so največje agencije skupaj prejele za 4,5 milijona evrov iz poslov z javnimi in državnimi naročniki.

 2. Leta 2021, ko je vlado vodil Janša, se je skupna vrednost nakazil skoraj podvojila. Znašala je že skoraj osem milijonov evrov.

3. Podobno je bilo v letu 2022, ko so največje agencije prejele nekaj manj kot sedem milijonov evrov. Pri tem je bila večina največjih pogodb z javnimi in državnimi naročniki sklenjena manj kot leto dni pred državnozborskimi volitvami.

Zavrl izgublja javne prihodke, zanj je ključen Huawei

Najbolj znan in verjetno najbolj vpliven slovenski lobist je Franci Zavrl, nekdanji ustanovitelj Pristopa, ki je že več let solastnik skupine Herman & Partnerji in podjetja Stratkom. Med večjimi posli, ki jih je pomagal izpeljati, je bila prodaja Mercatorja hrvaškemu Agrokorju. Trenutno je njegov najpomembnejši naročnik kitajski tehnološki velikan Huawei, ki mu skuša Zavrl odpreti vrata do prodaje 5G-tehnologije državnemu Telekomu Slovenije.

Toda iz podatkov je razvidno, da so Zavrlova podjetja letos od javnih naročnikov prejela manj denarja kot kdajkoli prej. Še nedolgo nazaj je bilo drugače. Med večjimi Zavrlovimi naročniki so bila podjetja iz državne energetike: Eles, Holding Slovenske elektrarne (HSE), Dravske elektrarne Maribor (DEM), trgovec z elektriko E3, ki ga je kupil Petrol, in Adriaplin, ki je v italijansko-avstrijsko-slovenski lasti.

Visoko na seznamu naročnikov njegovih storitev je bilo ministrstvo za šolstvo, ki ga je vodila Simona Kustec. Na politični sceni pa je veljal za enega ključnih svetovalcev Janeza Poklukarja, ministra za zdravstvo v Janševi vladi.

Pusar po zamenjavi oblasti izgublja javne naročnike

S prihodom Golobove vlade gre pri poslih z javnimi naročniki slabše tudi Pristopu. Njegov direktor in največji lastnik je Primož Pusar, ki velja za pomembnega igralca iz zakulisja domače politično-poslovne scene.

STA
Posli agencije Pristop Primoža Pusarja so se najbolj razcveteli v času Janševe vlade.

Pristopovi posli z javnimi naročniki so se razcveteli prav v času Janševe vlade. V obdobju dobrih dveh let je agencija dobila sedem velikih pogodb in kopico manjših. Med največjimi sta bili dve novi pogodbi o medijskem zakupu s Slovensko turistično organizacijo (STO), ki sta bili skupaj vredni 3,4 milijona evrov (opozoriti sicer velja, da gre za celoten znesek, ki ga agencija za vnaprej dogovorjeno provizijo razdeli medijem). Po pol milijona evrov vredne posle je dobil še na SID banki, ministrstvu za kmetijstvo in javni agenciji SPIRIT.

Med njegovimi največjimi strankami so (bili) Telekom Slovenije, Zavarovalnica Triglav, Petrol, HSE, Slovenske železnice, Dars, agenciji za kmetijske trge in varnost prometa, zdaj že nekdanja Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znana kot slaba banka, za katero je Pristop delal medijske zakupe in ji komunikacijsko svetoval še iz obdobja vlade Mira Cerarja ... V letu 2020 so Pristopova podjetja zabeležila več kot dva milijona evrov nakazil, v letih 2021 oziroma 2022 pa že okrog štiri milijone evrov.

Toda od lanskega poletja je Pristop dobil nekaj manjših poslov in le dva večja. Tako kot v prejšnjih letih mu je STO kot edinemu ponudniku zaupala globalno digitalno kampanjo, vredno 1,8 milijona evrov, državna Pošta Slovenije pa ga je izbrala za enega od dveh medijskih zakupnikov.

Pristop se sicer v zadnjem času prijavlja tudi na večje javne razpise, kjer pa sta uspešnejši agenciji Futura DDB in Luna TBWA. Pogodba z ministrstvom za obrambo, ki je Pristopu v letih 2020 in 2021 prinesla dober milijon evrov, se je iztekla. Podjetje Digitalna agencija, ki ga prek Hrvaške obvladuje Pusar, pa ne sodeluje več z ministrstvom za okolje.

Drapalu prekinili pogodbo za NEK2, vredno 70 tisoč na mesec

Primož Lavre/Reporter
Andrej Drapal in agencija Consensus sta imela nekaj časa zelo radodarnega naročnika.

Energetika je prinesla velik posel še enemu nekdanjemu partnerju v Pristopu – Andreju Drapalu, lastniku podjetja Consensus. Temu je konec leta 2021 družba Gen Energija, lastnica slovenske polovice nuklearke v Krškem, skupaj s podizvajalci zaupala 1,4 milijona evrov vredno izvedbo komunikacijske podpore pri projektu drugega bloka nuklearke (NEK2). Za ta denar bi moralo podjetje Consensus med drugim dve leti zagotavljati grafično oblikovanje, videoprodukcijo, organizacjo dogodkov, produkcijo spletnih predstavitev, spremljanje medijskih objav ...

A po zamenjavi oblasti so v Gen Energiji očitno ocenili, da teh storitev, ki bi jo stale kar 70.000 evrov na mesec, ne potrebujejo, zato so pogodbo prekinili. Naključno ali ne, so se sočasno s prekinitvijo pogodbe v različnih slovenskih medijih in profilih na družbenih omrežjih začele serijsko pojavljate objave, ki so Golobovo vlado obtoževale, da zavlačuje s projektom NEK2 oziroma da ga želi zaustaviti.

Zgolj nekaj tisoč evrov je od države v zadnjem letu dni dobil tudi Sebastjan Jeretič, ki je v času Janševe vlade veljal za ključnega političnega svetovalca tedanjega ministra za gospodarstvo in predsednika SMC Zdravka Počivalška. V času njegovega manata mu je ministrstvo izplačalo skupno več kot 90.000 evrov.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste