Ostati moramo del jedra Evropske unije

Čeferin: "Odsotnost kritike je grozljiva, prav tako napadi na vsakogar, ki odpre usta in ima drugačno mnenje"

G.G./STA
16. 4. 2022, 10.08
Posodobljeno: 16. 4. 2022, 10.11
Deli članek:

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je v današnjem intervjuju za Večer med drugim povedal, da v domovini opaža predvsem odsotnost moralnih vrednot in poziva k množični udeležbi na volitvah.

Profimedia
Aleksandru Čeferinu se obeta še en mandat na čelu Uefe.

V nogometu se je v zadnjih dveh letih Čeferin z Uefo srečal z velikim številom kriznih situacij, od pandemije, do ideje o superligi in svetovnega prvenstva na dve leti, trenutno pa je v ospredju ruska agresija na Ukrajino. Dodaja, da ruski šport zaradi odločitev posameznikov ne bi smel trpeti, a določene sankcije so tudi pri Uefi morali sprejeti. "Treba je vedeti, da to ni vojna proti ruskim športnikom ali ruskemu narodu. Čeprav to ni njihov boj, bodo utrpeli posledice. Uefa bo kmalu sprejela odločitev, ali bodo ruski klubi lahko nastopali v evropskih tekmovanjih." Po njegovem bi morali po svetu več pozornosti nameniti pozivanju k miru in skupnim pogovorom. Vlogo Slovenije ob dogajanju v Ukrajini vidi kot nepotrebno izpostavljanje.

Ostati moramo del jedra Evropske unije

"Slovenija je popolnoma brez razloga in posebne teže med najbolj izpostavljenimi državami, odkar se je začela vojna. Vsaka vlada bi morala predvsem skrbeti za interese Slovenije, ne pa za lastno profiliranje. Verjamem, da je oblast sladka in je pomembno dobiti volitve, a interesa Slovenije zaradi osebne promocije ne bi smeli izpostavljati. Ostati moramo del jedra Evropske unije, posamične akcije pa so nesmiselne, vendar na svetovni ravni k sreči nimajo posebnega pomena," je dejal.

Odsotnost moralnih vrednot

V obsežnem intervjuju je 54-letnik poudaril, da se v politiko ne bo spuščal, nenazadnje se mu v prihodnjih letih obeta še en mandat na čelu Uefe. V domovini opaža predvsem odsotnost moralnih vrednot in poziva k množični udeležbi na volitvah.

"Odsotnost kritike je grozljiva, prav tako napadi na vsakogar, ki odpre usta in ima drugačno mnenje, četudi ga izrazi spoštljivo. Zmotno je prepričanje, da so vsi politiki enaki. Vsi ljudje imamo svoje napake in kdaj sprejmemo napačne odločitve, dejstvo pa je, da je Slovenija lahko uspešna samo takrat, ko je enotna."

Superliga kot napad na evropski model športa

O superligi govori kot o projektu, ki je že izžet. "Imam občutek, da trije klubi vztrajajo pri superligi predvsem zaradi svojega ega. Sedaj tožijo Uefo na sodišču evropske skupnosti, kjer nas za zdaj podpira 16 držav. Ob razglasitvi superlige sem sprva reagiral zelo instinktivno in čustveno, nato so se dvignili navijači. Ko je narod na ulici, se sproži odziv politike," je pristavil in dodal, da so superligo v Evropski komisiji videli kot napad na evropski model športa. Prav zmanjševanje razlik med bogatejšimi in finančno skromnejšimi klubi je naslednja naloga Uefe, je za Večer še dejal prvi mož Uefe.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov