Odziv Rusije bo boleč za Bruselj

Ukrajina bo milijarde za vojno proti Rusiji prejela iz zamrznjenega ruskega premoženja

J.V./STA
13. 6. 2024, 20.40
Posodobljeno: 13. 6. 2024, 20.45
Deli članek:

Voditelji sedmih najrazvitejših gospodarstev sveta (G7) in EU so pozdravili današnji dogovor skupine o zagotovitvi 50 milijard dolarjev za Ukrajino z uporabo zamrznjenega ruskega premoženja. Dogovor, ki ga je Rim uradno potrdil, je pričakovano pozdravil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, medtem ko so v Moskvi kritični.

Profimedia
Gostiteljica vrha je italijanska premierka Giorgia Meloni.

Gostiteljica vrha, italijanska premierka Giorgia Meloni je že pred začetkom vrha izrazila prepričanje, da bo srečanje prineslo konkretne rezultate. "Čaka nas še veliko dela, vendar sem prepričana, da nam bo v teh dveh dneh uspelo opraviti razprave, ki bodo prinesle konkretne in merljive rezultate," je dejala. Pozno popoldne je voditeljica skrajno desne stranke Bratje Italije sporočila, da je dogovor tudi uradno potrjen, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen je dogovor zelo jasno sporočilo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, da glavnega bremena škode, ki jo je povzročil, ne bodo nosili evropski davkoplačevalci, ampak Rusija sama. Obenem je tudi sporočilo Ukrajini, da jo bodo zaveznice podpirale, dokler bo to potrebno, je pojasnila in dodala, da lahko Kijev omenjen denar porabi za obnovo ali pa za nove oborožitvene sisteme.

Da je 50 milijard dolarjev ruskega premoženja jasen znak Putinu, meni tudi nemški kancler Olaf Scholz. "Ruski predsednik ima zelo očiten načrt: želi nadaljevati svojo vojno, dokler vsi ostali ne opustijo podpore Ukrajini. In ta načrt je danes spodletel," je dejal in dogovor označil za zgodovinski korak. Pričakovano je dogovor pozdravil ukrajinski predsednik Zelenski, ki se je ob tem na omrežju X zahvalil voditeljem držav G7. Kot je zapisal, vsako srečanje skupine služi temu, da Ukrajini da novo priložnost za zmago v vojni.

Ob robu srečanja je Zelenski v imenu Ukrajine z Japonsko podpisal desetletni varnostni sporazum, po zaslugi katerega bo Kijev letos prejel še 4,5 milijarde dolarjev podpore. Ukrajinski predsednik je dokument označil za edinstven. Povrhu je desetletni varnosti sporazum Zelenski podpisal tudi z ZDA.

V Moskvi so se medtem na sprejetje dogovora pričakovano odzvali kritično. "Uporaba sredstev, ki so bila dejansko ukradena Rusiji, za vojne avanture kijevskega režima je kriminalna in cinična ter pomeni še en udarec mednarodnemu pravu," je sporočila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova in zagrozila, da bo odziv Rusije boleč za Bruselj.

Estrada

nina-osenar, maja-oderlap, iskreno-z-majo
Nina Osenar Kontrec

Priljubljena voditeljica bo spet vodila televizijski šov

bojan mori
Bojan Mori

Prehitro se je poslovil vrhunski koroški tonski mojster

Princ George
Slavlje na dvoru

Foto: Princ George praznuje 11. rojstni dan s svežo fotografijo, ki jo je posnela Kate

IMG_7787
Epska odisejada

Začela se je Ekspedicija Triglav: Laško osvaja Pariz!

jennifer-lopez
Na temo Bridgerton

Foto: Jennifer Lopez praznovala svoj 55. rojstni dan brez Bena Afflecka

Raper Challe Salle
Dopust

Foto: Raper Challe Salle po incidentu z Zlatkom uživa v Turčiji

Zanimivosti

20240722_094306
Zanimivosti

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 kvadratih: razkrivamo vsebino gradbenega dovoljenja za luksuzno vilo dveh razvpitih dobaviteljev javnega zdravstva

profimedia-0866027426
Odštevanje do Olimpijade

Kdaj in zakaj so nastale znamenite Michelinove zvezdice?

nakup sončne kreme, sončna krema
Naj bo prijetno, varno in zabavno poletje

Odpravimo dvome o sredstvih, ki nas ščitijo pred soncem

dnevna soba
Vintage in retro

Vračamo se k naravnim materialom in zemeljskim barvam

presnovni sindrom
Skupina dejavnikov

Nabiranje maščobe okoli trebuha lahko nakazuje na presnovni sindrom

MEHANIK, AVTOMEHANIK, KLIMA, POLNJENJE
Čiščenje in polnjenje

Zakaj iz vaše avtoklime neprijetno smrdi in kaj storiti?