V zadnjem objemu

Tragedija na Nadiži: Našli trupli Patrizie in Biance, Cristiana še iščejo

R.T.
2. 6. 2024, 09.10
Posodobljeno: 2. 6. 2024, 14.41
Deli članek:

Italijanski reševalci so danes našli trupli obeh deklet, ki ju je v petek odnesla deroča Nadiža. Fanta, ki je bil v času tragedije z njima, še iščejo.

Profimedia
Tako objete jih je odnesla reka.

Italijanski reševalci so tudi včeraj na širšem območju Vidma še naprej prečesavali obrežje močno narasle Nadiže, ki je v petek s seboj odnesla dve dekleti in fanta. Prizori, ki so jih z obrežja posneli italijanski gasilci, so pretresljivi. Trojica se je znašla ujeta na otoku sredi reke, ki je hitro začela naraščati. Izhoda ni bilo. Na kraj so po klicu v sili sicer prispeli gasilci in policisti, ki pa so lahko le še ujeli zadnje trenutke objetih prijateljev, ki jih je odnesla deroča Nadiža. Preostanek petka, ponoči in tudi v soboto je nato potekala obsežna iskalna akcija, a zaradi razmer upanja, da bi našli kakšnega preživelega, praktično ni. Do današnjega jutra jim je uspelo najti le torbico in mobilni telefon ene od obeh deklet. Razmere včeraj niso dopuščale, da bi svoje delo temeljito opravili potapljači. Obstajala je namreč tudi možnost, da so trupla ostala ujeta pod vodo, saj se pod reko tam nahajajo številne kraške jame. Župan bližnjega Premarjaga (Premariacco) Michele De Sabata je denimo včeraj spomnil, da je pred leti tam utonil nek potapljač, njegovo truplo pa se je pojavilo šele dve leti pozneje. To se tokrat ni zgodilo. Italijanska tiskovna agencija Ansa je namreč malo po opoldnevu vendarle postregla s tragično vestjo, da so danes našli trupli obeh deklet. Fanta še iščejo.

Profimedia
Reševalci so jih iskali, a brez uspeha.

Odvila se je tragedija

Zdaj je znanih več informacij o trojici, 20-letni Patrizii Cormos iz Campoformida nedaleč od Vidma, 23-letni romunski državljanki Bianci Doros, ki je v Videm odpotovala na obisk k staršem, in 25-letnemu Romunu Cristiana Casianu Molnarju, ki je v Vidmu prebival. Bil je to njihov zadnji objem. Po poročanju časnika Corriere del Veneto je bilo v trenutkih, ko je trojica prispela do Nadiže, na nebu še sonce, nato se je nenadoma stemnilo, reka pa je začela hitro naraščati zaradi obilnega deževja v zgornjem toku. Policiste je na kraj poklical nek voznik šolskega avtobusa, ko se je še drugič peljal čez tamkajšnji most in je opazil, da so v stiski. Policisti so nato obvestili gasilce, pri čemer so izvedeli, da jih je že pet minut pred tem na pomoč poklicala sama Patrizia. Prvi so na kraj prispeli gasilci iz 15 kilometrov oddaljenega Vidma, saj so gasilcem iz bližnjega kraja Cividale pot preprečila padla drevesa. Do ujete trojice so se najprej poskušali prebiti z manjšimi čolni, a je bil tok premočan. Poskušali so z vrvmi, a te niso dosegle rok. V drami je nato v reko zabredel eden od gasilcev in tvegal svoje življenje, a se je moral zaradi deročega toka vrniti na obrežje. »Ostanite skupaj, držite se skupaj, objemite se!« je po poročanju časnika z mostu približno 20 metrov nad reko kričal eden od gasilcev. A to ni bilo dovolj. Nadiža jih je odnesla. Le minuto pozneje je na kraj prispel helikopter.

»Daj no mama, ne bodi huda«

Kaj je trojica na dan, ko so vladale težavne vremenske razmere, pred katerimi so svarili tako italijanski kot slovenski meteorologi, počela na Nadiži? Patrizia je obiskovala drugi letnik Akademije za likovno umetnost v Vidmu. V petek je položila enega od izpitov, nato je sprejela Biancino povabilo, da se skupaj odpeljejo do Nadiže in se sprehodijo ob obrežju. Bianca, ki je v Bukarešti študirala ekonomijo, je namreč tja prispela na tridnevni obisk staršev, pridružil pa se ji je tudi fant Cristian, ki se je ravno vrnil iz Avstrije, kjer je obiskal brata. »Rekla sem ji, naj ne gre, ker je bila utrujena,« je po poročanju časnika v solzah dejala Patrizijina mama. »Samo malo se bomo družili in posneli nekaj fotografij. Daj no mama, ne bodi huda,« naj bi ji odgovorila.

Profimedia
20-letna Patrizia Cormos.

Profimedia
23-letna Bianca Doros je v Vidmu obiskala svoje starše.

Profimedia
25-letni Cristian Casian Molnar.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste