Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
V kulinariki in ljudski medicini
Čas branja 1 min.

Muškatni orešček: nekoč zanj bili vojne, a danes pogosto pozabljen


Zoran Franc
13. 4. 2019, 14.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Muškatni orešček se v slovenski kuhinji le redko uporablja, čeprav ga poznamo skoraj vsi. S svojo močno aromo bo popestril okus jedi, izboljšal pa bo tudi vaše zdravje in počutje.

muškatni orešček1 .jpg
Dreamstime
Muškatni orešček

Muškatni orešček prihaja k nam z jugovzhoda Azije. Pri nas je načeloma poznan orešček, ki je seme drevesa muškatovca, sicer pa se za komercialno rabo uporablja tudi muškatni cvet. Okus je precej podoben, čeprav ima orešček precej toplejšo in pikantnejšo aromo, okus cveta pa je nekoliko subtilnejši.

Vir mineralov in zoper neprespane noči

Muškatni orešček, ki ga precej pogosteje najdemo na naših trgovinskih policah kot muškatni cvet, vsebuje precej pomembnih mineralov. Med njimi so kalij, kalcij, železo in tudi mangan. Kot zanimivost vam lahko povemo, da se boste z dodatkom muškatnega oreščka hitro pogreli, prav tako bo le ščepec tega čarobnega prahu poskrbel, da bo vaša nespečnost hitro potonila v globok spanec. Prav zares. Če vas torej muči nespečnost, si pred spanjem privoščite skodelico čaja, h kateremu ste dodali ščepec muškatnega oreščka. Lahko pa pomešate tudi nekaj naribanega prahu muškatnega oreščka s kokosovim oljem in mešanico vtrete v predel senc ter čela. Mazilo bo poskrbelo, da se boste hitreje pomirili in lažje zaspali.

spanec 1.jpg
Dreamstime
Če vas muči nespečnost, si privoščite čaj s ščepcem muškatnega oreščka.

Zdravilne lastnosti

Strokovnjaki so ugotovili, da spodbuja tudi izločanje želodčnih sokov, podpira delovanje jeter, krepi imunski sistem, pomaga pri revmi in hemoroidih, zavira bruhanje, krepi želodec in debelo črevo, dobro vpliva na nervoze, čisti kri, ščiti pred kariesom in še in še. Zato te majhne in trde oreščke pogosteje uporabite.

Odličen v juhah, omakah, sladicah …

Zaradi svoje izjemne arome, ki je po okusu sladkasta in osvežujoča hkrati, je muškatni orešček odličen skoraj povsod. Uporabimo ga pri pripravi bešamelne omake, krompirjevega pireja, špinače, jedi iz skute, testenin in polente. Nepogrešljiv je predvsem v kremnih zelenjavnih juhah, lahko ga dodate k jajčnim jedem, pa tudi s perutninskimi, divjačinskimi ter morskimi jedmi se dobro pomeša. Ne pozabite nanj pri pripravi sladic. Sploh pri kompotih, punčih in sadnih biskvitih.

Protibolečinsko sredstvo 

Nekaj kapljic eteričnega olja muškatnega oreščka pomešajte s poljubnim rastlinskim oljem in uporabite za masažo problematičnih predelov.

eteričnoi olje muškatnega oreščka.jpg
Dreamstime
Po naporni telesni vadbi mandljevemu olju dodajte nekaj kapljic eteričnega olja muščatnega oreščka in odpravite bolečine.

Recept: Spomladanska špinačna juha

Pripravite preprosto kremno juho iz mlade špinače, krompirja, čebule, limonine lupinice in smetane ter dodajte nekaj muškatnega oreščka.

špinaćčna juha.jpg
Dreamstime
Nepogrešljiv je pri kremnih juhah, perutnini, divjačini, prilogah, sladicah in sadnih biskvitih spanec.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.