Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Najboljše omake za krompir


Sonči Nered-Čebešek
14. 1. 2016, 16.09
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:59
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Krompir tekne tudi kot samostojna jed. Vendar ne samo olupljen ali v olupku skuhan v vodi ali na pari, olupljen in cel ali zrezan pečen na masti ali maslu v pečici … Krono okusa krompirju kot samostojni jedi dajejo dajejo fine ter ravno prav začinjene in pisane omake.

krompir omake
svet24
Če so naše omake postrežene še v ličnih posodicah, je obrok že vnaprej obsojen na uspeh.

Krompir je pri nas hrana, ki ne manjka v nobeni shrambi in na nobeni mizi. Od poznega poletja, ko se ga je izkopavalo, je minilo že kar nekaj časa, a to ni razlog, da ne bi ves čas imeli napetega. Če ga kupujemo sproti, je v trgovinah tako ali tako pravilno skladiščen, doma pa zanj poskrbimo sami. Krompir za ozimnico počaka dlje, če ga hranimo v hladnem, temnem, suhem in zračnem prostoru. Če manjše količine krompirja hranimo v hladilniku, pa poskrbimo, da bo čim bolje zavit v papir in še v vrečki.

Sirova omaka

omaka sir
svet24
Sirova omaka

Z vilicami zdrobimo 250 gramov mehkega sira s plemenito plesnijo in zmešamo s 150 grami kisle smetane. Šalotko, še bolje pa mlado zeleno čebulo, kumaro in morda malce drobnjaka narežemo na drobne koščke, vmešamo v sir s smetano, solimo, popramo in dodamo žličko sladke mlete paprike. Če smo ljubitelji pikantnega, sladki mleti papriki dodajmo še ščepec pekoče.

Paradižnikova omaka

paradižnikova omaka
svet24
Paradižnikova omaka

Narežemo in drobno nasekljamo 300 gramov paradižnika. Do gladkega zmešamo 250 gramov skute in dve žlici kisle smetane. Vmešamo paradižnik, dve žlici nasekljanega drobnjaka in začinimo s soljo in poprom. Če smo bolj občutljive sorte, paradižnik pred sekljanjem seveda olupimo.

Omaka z olivami

omaka olive
svet24
Omaka z olivami

Zdrobimo strok česna, dodamo 100 gramov zmletih mandljev, žlico belega vinskega kisa, 80 mililitrov olivnega olja in dve žlici sesekljanega peteršilja. Začinimo s soljo in poprom. Če nam je česen posebno ljub, ga nikar ne drobimo, temveč le sesekljajmo.

Ste vedeli?

Klasičen krompirjev pire lahko spremenite v pravo poslastico, če mu dodate eno od naslednjih sestavin: gorgonzolo, naribano jabolko, nasekljan peteršilj, gorčico, pesto ali česen.

Vodo, v kateri se je kuhal krompir, ne zavrzite. Uporabite jo za omake, saj je v njej veliko vitaminov in mineralov.

Krompir kuhajte z olupki vred, saj bo tako ohranil večino vitaminov.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.