Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kakijeva pita z mandljevo kremo


S. M.
29. 11. 2017, 15.01
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Nekaj rajskega je v kakijih! Ta čudovito zapeljivi sadež nas omamno vabi s svojim okusom, videzom in živo oranžno barvo. Ko je zrel, je njegova mehka, skoraj tekoča sredica boljša od vsake kreme največjih slaščičarskih mojstrov.

4-11-16-5-kaki, pita
dreamstime

Nekaj kakijev trše sorte uporabimo za hitro pripravljeno pito. Z njo bo običajen jesenski dan dobil pridih praznika.

Sestavine za testo: 250 g moke, 150 g masla, 50 g sladkorja, 2 rumenjaka, 1 ščepec soli, 200 ml hladne vode; nadev: 80 g masla, 80 g mletih mandljev, 80 g rjavega sladkorja, 3 ali 4 zreli kakiji, 80 g sladkorja, 1 žlička vaniljeve arome, žlička cimeta, nekaj žlic kakijeve ali marelične marmelade

Priprava:

1. V električni mešalnik damo moko, na koščke narezano hladno maslo, rumenjaka, sladkor in sol, nato sestavine na hitro zmeljemo v grudasto zmes. Vodo med mešanjem nato prilivamo po žlicah. Dodamo je le toliko, da se ob hitrem gnetenju sestavine združijo v kepo.

2. Testo preložimo na delovno površino in na hitro zgnetemo. Zavijemo ga v prozorno folijo in damo v hladilnik za 30 minut.

3. Pripravimo nadev: v skledi zmešamo maslo, sladkor in mlete mandlje. Kakije narežemo na krhlje, odstranimo pečke, posujemo jih s cimetom in sladkorjem, dodamo vaniljevo aromo.

4. Testo razvaljamo na debelino od 3 do 4 mm in na premer okroglega pekača, prištejemo še od 5 do 6 centimetrov za rob. Preložimo ga v pekač in srednji del premažemo z mandljevo kremo ter obložimo z rezinami kakijev. Rob nato zavihamo proti sredini, ga nekoliko navlažimo z vodo in posujemo s sladkorjem. Kakijevo pito pečemo 40 minut pri temperaturi 180 stopinj. Preden jo ponudimo, lahko nadev premažemo z nekaj žlicami kakijeve marmelade.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.