Iz babičine shrambe: Čatni za prilogo k praznični pečenki

##IMAGE-4016267##
Tole je izvrsten dodatek k praznični pečenki. Za slovenske brbončice morda malce nenavaden, ker je kislo-sladkega okusa, saj recept izvira iz Indije. Vendar je zelo osvežilen in prijetne arome, kar izvrstno dopolni pečenko. Poda se tako k svinjini, kot govedini ali perutnini.
Originalni čatniji so pekoči. V recepturi za to poskrbi kajenski poper. Dodajte ga res zelo previdno, po svojem okusu, lahko pa ga tudi izpustite.
Sestavine
· 2 hruški viljamovki
· 1 jabolko
· 1 čebula
· 3 cm korenine svežega ingverja
· 1 žlička cimeta v prahu
· 1 žlička kajenskega popra
· 1 skodelica rjavega sladkorja
· nekaj žlic vinskega kisa
· pest rozin
· sok in lupina 2 bio pomaranč
· 1 skodelica sesekljanega paradižnika (2–3 srednje veliki)
Priprava
1. Čebulo sesekljajte in prepražite, dodajte nastrgan ingver, cimet ter kajenski poper. Premešajte.
2. Zraven vsujte še sladkor, sesekljano sadje – hruške, jabolko,
rozine, kis ter lupinico in sok pomaranč. Kuhajte 15 minut. Občasno
premešajte.
3. Nato dodajte sesekljan paradižnik. Vse skupaj kuhajte še 3 do maksimalno 5 minut.
4. Če želite, lahko spravite še vrelo v tople sterilne kozarčke in
zaprete. Ohrani se več mesecev. Lahko pa ga ohladite in uporabite takoj.
V hladilniku se obdrži do en teden.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 50, 12. december, 2023.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se