Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

To je osvežilna sladica s citrusi!


V. S., Maja
17. 1. 2019, 16.01
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Decembra se vse vrti okoli cimeta, oreščkov in čokolade. Januarja počasi preidemo na lažjo prehrano in osvežilne sladice s citrusi so prava izbira.

pecivo-z-grenivko-in-makom.jpeg
Revija Maja
Pecivo z grenivko in makom

Grenivkin kolač z makom

2 uri in pol

Sestavine za podolgovat pekač 20 x 10 cm:
200 g moke
2 žlički pecilnega praška
3/4 žličke soli
1 žlica naribane lupine grenivke
150 g sladkorja
1 vaniljin sladkor
2 jajci
80 ml olja
180 ml grškega jogurta (+ 1 žlica)
120 ml sveže iztisnjenega soka grenivke
1 žlica maka (+ za okras)
50 g sladkorja v prahu

Priprava:
Pečico segrejte na 180 stopinj. Podolgovat pekač obložite s papirjem za peko, tako da sega čez robove. V skledi zmešajte moko, pecilni prašek in sol.

S prsti zmešajte sladkor in lupinico grenivke. Mešajte, da se sladkor začne sprijemati v kepice in postane zelo aromatičen. Dodajte jajci, olje in vaniljin sladkor ter z električnim mešalnikom pri visoki hitrosti stepajte približno 4 minute, da mešanica naraste. Hitrost znižajte na najnižjo in umešajte polovico mešanice suhih sestavin. Nato umešajte 180 ml jogurta in nato še preostale sestavine, 70 ml soka grenivke in mak. Testo prestavite v pripravljen pekač in ga gladko poravnajte.

V ogreti pečici ga pecite od 50 do 60 minut, dokler površina ni zlato rjava in ko izvlečete čist zobotrebec, ki ga zapičite v sredino peciva. Pečeno pecivo s pekačem vred prestavite na rešetko. Z leseno paličico ga na gosto prebodite in premažite s preostalim sokom grenivke. Pustite ga počivati 15 minut, nato ga s pomočjo papirja dvignite iz pekača. Papir odstranite in pecivo na rešetki popolnoma ohladite.

Zmešajte sladkor v prahu, 1 žlico jogurta in ščepec soli v gladko gosto tekočo pasto. Po potrebi dodajte še malce vode. Glazuro prelijte čez pecivo, potresite z makom in pustite, da se glazura strdi (približno 30 minut).

Objavljeno v reviji Maja št. 1, 4. 1. 2019.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.