© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Gorčico raje pripravite kar sami


Revija Maja
2. 3. 2018, 14.01
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Gorčico ali po domače zenf lahko kupimo v njeni gladki ali grobozrnati različici. Še boljše pa je, če jo pripravimo kar sami in shranimo v kozarček z navojem. Lahko je tudi izvirno darilo.

gorčica 1.jpg
Shuttestock

Sestavine za 1 kozarec (300 g):

100 g rumenih gorčičnih semen
50 ml suhega belega vina
50 ml jabolčnega kisa
2 žlički posušenega pehtrana
40 g medu (na primer akacijevega)
½ žličke kurkume
1 žlička soli

Priprava:

1. Gorčična semena stresemo v skodelico in prilijemo toliko vode, da semena popolnoma prekrijemo. Postavimo v hladilnik in pustimo dva dni.

2. Semena precedimo in osušimo. Stresemo jih v mešalnik in ukašimo z vinom, kisom, pehtranom, medom, kurkumo in soljo. Zmes naj ne bo popolnoma gladka.

3. Gorčico preložimo v kozarec, zapremo in za en dan odložimo v hladilnik. Pojemo jo v mesecu dni.

Majin nasvet

Gorčica popestri okus kuhanega ali pečenega mesa, hrenovk in klobas, dodamo pa jo tudi v preliv za solato, skupaj s kisom in oljem ter drugimi začimbami.

Ste vedeli?

Najslavnejša je dijonska gorčica, poimenovana po francoskem mestu Dijon, ki je v trinajstem stoletju dobilo monopol za izdelavo gorčice.

Preberite tudi: Lososova pita s paradižnikom. Kliknite TUKAJ!


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.