© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

FOTO: Raški č'bularji in Rokenrol kuhalnice v finale


dolenjski-list
M. Ž.
27. 3. 2015, 10.10
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

kuharji01.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
kuharji01
kuharji25.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Osnovnošolski kuharji so z izborom jedi in pripravo navdušili ocenjevalno komisijo. (Foto: M. Ž.)
kuharji04.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
kuharji30.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
kuharji57.jpg
Arhiv Dolenjskega lista

Na včerajšnjem devetem regijskem tekmovanju v letošnji četrti sezoni priljubljenega kuharskega tekmovanja za mlade Kuhnapato so osnovnošolci sedmih skupin iz Novega mesta, Rake in Škocjana svoje veliko kulinarično znanje pokazali v Centru biotehnike in turizma Grm v Novem mestu. Pripravljene jedi morajo biti iz lokalnih sestavin in povezane z lokalno tradicijo.

Štiričlanska komisija, ki jo so sestavljali Borut Jakše iz tradicionalne gostilne Jakše iz Novega mesta, Ivica Križ, etnologinja iz Dolenjskega muzeja Novo mesto, Drago Košak iz novomeškega Zavoda za turizem in Tatjana Ravnih, učiteljica s Centra biotehnike in turizma Grm, je v finale, ki bo 15. aprila v gostilni Dvor Jezeršek, izbrala skupino Raški č'bularji iz osnovne šole Raka, ki je pripravila prsno zelje s krompirjem in ocvirki, potanc z namazom raške čebule in pito iz prosene kaše z jabolki, ter skupino Rokenrol kuhalnice iz osnovne šole Frana Metelka Škocjan, ki se je predstavila z ajdovo pito s slivami, pletenico in pastirskim sirom s kumino. Poleg omenjenih so kuhalnice vrteli še Č'belarji iz osnovne šole Raka ter štiri ekipe iz novomeške osnovne šole Drska – Krompirjevke, Slastne 4, Klobasice in Buhteljni.

»Če smo se spraševali, ali je sploh še možno izbezati kako jed, ki je bila tipična ali tradicionalna za posamezno mesto ali vas in označevala del kulturnega življenja naših prednikov, ki se v štirih letih še ni pojavila na jedilniku, smo vnovič dobili potrditev, da je otrokom mar, da svojo pomembno nalogo jemljejo z vso resnostjo in preko medgeneracijske komunikacije izbrskajo najokusnejše podrobnosti svojih (pra)babic s popolnim sočutjem do lokalno pridelanih sestavin. Izjemen je bil nabor jedi, tudi takih, ki si bi jih želeli imeti za šolsko malico, pa vseeno povezanih s tradicijo in sestavinami od bližnjih kmetov ali pridelanimi na domači njivi, celo takih z geografskim poreklom, kot je denimo raška čebula,« je po tekmovanju sporočila vodja projekta Anka Peljhan.

Mladi kuharski mojstri pripravljajo jedi v treh kategorijah - lokalna avtohtona jed, žitni in hladni prigrizek. Do finala se bosta odvili še dve regijski tekmovanji, in sicer za Vipavsko dolino in Goriška Brda ter Slovensko Istro.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.