Festival velikonočne potice: Potica, ambasadorka Slovenije

##IMAGE-3856615##
Na velikonočni četrtek, 18. aprila 2019, bo na Gradu Otočec potekal že tretji Festival velikonočne potice, ki ga organizirajo Terme Krka. Vabljeni vsi, stari in mladi, peki in pekarice, ki jo znate pripraviti na slovenski tradicionalni način, hkrati pa presenetiti z izvirnostjo.
Tudi mi bi radi obiskovalce presenetili z izvirnostjo, zato Festival potice vsako leto nekoliko razširimo in nadgradimo. Letos smo se odločili, da bomo k sodelovanju povabili tudi mlade slaščičarske in pekovske upe, saj smo prepričani, da bodo tudi oni s svojimi izvirnimi idejami, zagnanostjo in drznostjo močno popestrili našo tradicionalno in odmevno prireditev ter se vpisali med mlade ustvarjalne in inovativne izdelovalce potic. Prepričani smo, da bodo s svojo energijo, zagnanostjo in obiljem idej pripravili potice, sladke ali slane, ki bodo navdušile okuse obiskovalcev.
Na letošnjem festivalu bodo lahko dijaki in študentje nastopili kot posamezniki in tudi kot predstavniki svojih šol, komisija pa bo njihove izdelke ocenjevala v ločeni kategoriji. Za vse sodelujoče na festivalu bodo veljale enake usmeritve – vsi se bodo morali držati zakonitosti pri pripravi in peki potice, kot jih zapoveduje evropska listina, ki je uradno priznala slovensko potico za zajamčeno tradicionalno posebnost. Vsa navodila in pravila, ki jih je potrebno upoštevati, so že objavljena na spletni strani Term Krka.
»Ne tekmujemo zaradi priznanj, ampak zato, da bomo vedno boljši in drugačni. Dokler bomo drugačni, nas bo svet spoštoval,« je na lanskem Festivalu velikonočne potice izjavil prof. dr. Janez Bogataj, ki bo tudi letos predsedoval strokovni komisiji, v njej pa bosta sodelovali še mag. Marlena Skvarča, priznana senzorična ocenjevalka živil, in Janja Strašek, strokovnjakinja za zdravo prehrano iz Term Krka. Potice bodo ocenili po senzoričnih zakonitostih, trem, ki bodo prejeli najvišje število točk, bodo podelili zlato, srebrno in bronasto priznanje 3. Festivala velikonočne potice v njihovi kategoriji, najboljši potici v obeh kategorijah pa bo organizator nagradil s privlačno dodatno nagrado. Seveda bo, tako kot na preteklih dveh Festivalih velikonočne potice na Gradu Otočec, priznanje za sodelovanje prejel prav vsak sodelujoči, Terme Krka pa bodo dodale še vstopnice za njihova kopališča.
Ker po izkušnjah iz preteklih let pričakujemo zelo
dober odziv, bomo na Gradu Otočec potice začeli
zbirati že na cvetno nedeljo, 14. aprila,
mogoče pa jih bo dostaviti do torka 16. aprila
2019, do 9. ure, ko se bo začelo ocenjevanje.
Komisija vse sodelujoče prosi, naj na ocenjevanje
prinesejo potice brez posipa, saj jim bo to
zelo olajšalo delo.
Častno pokroviteljstvo nad prireditvijo je letos z
navdušenjem sprejela nova ministrica za
kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra
Pivec, ki se bo osebno udeležila zaključne
prireditve, na velikonočni četrtek, 18.
aprila, ob 14. uri. Na prireditvi s prijetnim
priložnostnim programom, ki ga bo povezovala
simpatična televizijska voditeljica Bernarda
Žarn, bodo razglašene najboljše potičarke in
najboljši potičarji Slovenije.
Prvo leto festivala je komisijo in obiskovalce s
svojo kraljevsko sladico najbolj prepričala
Novomeščanka Jožica Dorniž, sicer urednica
revije Vzajemnost, lani je bila najbolj prepričljiva
Irena Zupan iz Naklega s podbreško potico,
ki je ’zažigala’ z nadevom iz suhega sadja, letos pa
so vse možnosti tudi za vas in vašo domišljijo še
odprte.
Že po tradiciji bodo vse potice razstavljene,
po prireditvi jih bo mogoče kupiti,
izkupiček od prodaje pa bo šel v dobrodelne
namene, da bodo imele tudi družine iz socialno
šibkejšega lokalnega okolja vsaj malo slajše
velikonočne praznike. Tistim, ki bodo na prireditvi
dobili inspiracijo in pogum, da bi se tudi sami
lotili letošnje velikonočne peke, bodo na
spremljajočem potičarskem sejmu lokalni
pridelovalci ponudili potrebne domače sestavine.
Slaščičarski mojstri z Gradu Otočec pa bodo letos obiskovalcem Festivala velikonočne potice premierno predstavili otoško potico. Kakšen bo recept zanjo, vam za zdaj še ne bomo izdali, vas pa z veseljem povabimo, da jo pridete osebno pokusit, saj smo prepričani, da bo Grad Otočec v prihodnje zaznamovala tako močno, kot so Bled, na primer, zaznamovale kremšnite, ali krofi Trojane ...
Razbijmo mit, da znajo potico speči zgolj naše mame in babice. Dokažimo, da je potica živa dediščina, ki je še kako dovzetna za sveže ideje in nove okuse. Zato vas na velikonočni četrtek z velikim veseljem vabimo na Grad Otočec. Bodite zraven!
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se