© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Eksotika po domače


Marjana Ogorevc Žgalin, Zarja
24. 1. 2019, 11.01
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Za dober obrok, ki diši po eksotiki, ni treba v daljne kraje. Celo pot v kitajsko restavracijo si lahko prihranite, če si priskrbite nekaj sestavin, ki so na voljo v vseh bolje založenih trgovinah, stopite za štedilnik in segrejete vok. No, zadoščala bo tudi kakšna teflonska ponev, da bo iz nje zadišalo po azijski kuhinji.

azijska juha z rakci.jpg
Shutterstock
Juha

Juha s kozicami in lignji

Za 4 osebe

Priprava: 60 minut

Sestavine: 200 g lignjev, 250 g kozic, 300 g stebelne zelene, 2 stroka česna, nastrgana lupina limete, 6 žlic olivnega olja, ½ žličke čilija v nitkah, sol, poper, 100 ml belega vina, 750 ml čiste zelenjavne juhe (lahko iz kocke), 3 žličke škroba (npr. hitri gustin za omake).

Priprava: Lignje in kozice odmrznemo ter splaknemo z mrzlo vodo. Lignje narežemo na obročke. Zeleno očistimo in narežemo na koščke. Česen olupimo in pretlačimo. V skledi zmešamo lignje, kozice, koščke zelene in česen, dodamo nastrgano limetino lupino, olivno olje in čili. Premešamo, pokrijemo in za pol ure postavimo na hladno. Medtem segrejemo vok in v njem popražimo vse sestavine. Solimo, popramo, zalijemo z vinom, nekaj časa kuhljamo, dodamo še juho in zavremo. Nazadnje vmešamo škrob oziroma sredstvo za zgoščevanje in kuhljamo še minuto. Solimo, popramo.

Objavljeno v reviji Zarja št. 3, 15. 1. 2019.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.