Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Danes za kosilo: polnjeni lignji


M. S.
10. 7. 2018, 11.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Naš recept prihaja iz Italije, točneje iz mesta Amalfi, kjer prisegajo na krompir, bučke, olive in kapre.

Solata z morskimi sadezi
Revija Ženska

Polnjeni lignji so specialiteta morskih krajev in skoraj vsak ima svojo recepturo za okusen nadev.

Sestavine (za 4 osebe):

8 srednje velikih lignjev,

2 stroka česna,

¾ skodelice drobtin,

1 šop peteršilja,

60 g naribanega parmezana,

200 ml suhega belega vina,

1 krompir,

1 beljak,

2 bučki,

300 g češnjevega paradižnika,

40 g črnih oliv,

20 g vloženih kaper,

olivno olje,

sol, poper.

Priprava:

Krompir olupimo, skuhamo v slani vodi in pretlačimo v pire.

Lignje očistimo, odrežemo lovke in plavuti.

Česen olupimo in en strok popražimo na 3 do 4 žlicah olja. Dodamo lovke in plavuti, zalijemo s 100 ml vina in kuhljamo, da tekočina skoraj povre.

Iz ponve odstranimo lovke in sesekljamo.

V skledi zmešamo pire, sesekljano bučko, dve žlici naribanega sira, beljak, sesekljan peteršilj, strok pretlačenega česna, žlico drobtin, sesekljane kapre in olive. Solimo in popramo.

Z nadevom napolnimo lignje in jih zapremo z zobotrebcem.

V ponvi, kjer smo prej pražili česen in lovke, 2 do 3 minute pečemo lignje. Zalijemo jih s preostalim vinom, pokrijemo in pečemo pol ure. Po potrebi zalivamo z vodo.

Posodo odkrijemo in dodamo polovičke paradižnikov, solimo, popramo. Kuhamo 10 minut, potresemo s sesekljanim peteršiljem in ponudimo.

Preberite tudi: Osvežite se - mavrični koktajl z žajbljem! Kliknite TUKAJ!


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.