Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Cesarska govedina z vinom za božično večerjo


M. O. Ž., Majin božič
23. 12. 2018, 11.01
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Že veste, kaj boste pripravili za slavnostno večerjo? Ne? Kaj pa, če pripravite cesarsko govedino po našem receptu?

govedina.jpg
Proviande
Meso postrezite s pirejem

Cesarska govedina z reduciranim kuhanim vinom

Sestavine za 4 osebe:
4 goveji zrezki (6 cm debeli, po 180 g)
2 šalotki
1 bio pomaranča
60 g mrzlega masla
1 žlica sladkorja
1 cimetova palčka
3 nageljnove žbice
200 ml čiste mesne juhe
2 žlici olja
350 ml rdečega vina
sol, poper

Priprava:

1. Šalotki olupite in narežite na četrtine. Pomarančno lupino naribajte, sok iztisnite.

2. Šalotko popražite na 30 g masla. Potresite s sladkorjem in med mešanjem karamelizirajte. Zmanjšajte ogenj, prilijte pomarančni sok in dobro premešajte. Dodajte pomarančno lupino, cimet, nageljnove žbice in juho. Kuhljajte od 8 do 10 minut.

3. V drugi ponvi segrejte olje in na visoki temperaturi popecite meso. Potem temperaturo znižajte in pecite še od 8 do 10 minut. Pečeno meso vzemite iz ponve in zavijte v alufolijo, da počiva.

4. V ponev zlijte vino in segrevajte do vrenja. Kar se je prijelo dna ponve, postrgajte z lesenimi vilicami. Dodajte tudi šalotkino zmes in segrevajte, da omaka dobi pravo gostoto, potem pa jo precedite in prelijte v manjši lonec. Še enkrat segrejte in dodajte omaki koščke hladnega masla. Poprajte.

5. Meso odvijte, solite in narežite na rezine. Postrezite z omako.

Nasvet
Meso postrezite s pirejem iz krompirja in zelene.

Objavljeno v reviji Majin božič, 21. 11. 2018.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.