Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Najnovejše

  • 28. avg 2018

  • 21:20
    Bitcoin

    Vrnili 60 odstotkov ukradenih bitcoinov

    Dobrih osem mesecev po največji kraji v zgodovini Slovenije, ko so internetni kriminalci družbi NiceHash ukradli približno 4700 bitcoinov, je podjetje žrtvam že vrnilo 60 odstotkov ukradenih kovancev.

    19:30
    c8b6d25cd3764250af9fd371d837c637.jpeg
    vestnik · Šport

    Muraš med reprezentanti

    Kot so sporočili iz soboškega nogometnega kluba, si je Murin branilec Aleksandar Bošković prislužil vpoklic v slovensko reprezentanco do 21 let. »Mura ima tako po dolgem času spet predstavnika v dresu z državnim grbom,« so zapisali v klubu.

    17:30
    16:39
    dac87fe4cc46e2492a9338b9e630d558.jpeg
    vestnik · Estrada

    Rekla je DA: Za vedno ju je združila brca pod mizo  

    Ah, ta ljubezen. Spet smo izbrskali zgodbo s srečnim koncem, tokrat sta z nami svojo ljubezensko pot delila Sandi Kar in Karmen Vrečič Kar, ki ju je Amorjeva puščica zadela na rojstnem dnevu Sandijevega sošolca v Strukovcih. Kljub razdalji, ki ju je ločevala, sta ostala skupaj ter pred tremi dnevi dahnila usodni da.

    15:12
    dejan prešiček, andreja katič.jpg

    Prvič pred novinarji eden manj znanih

    Novopečeni slovenski premier Marjan Šarec se je pogovarjal s kandidati za ministrske stolčke. Prvič po objavi predlogov za ministrske kandidate je pred novinarje stopil Tugomir Kodelja, ki ga v LMŠ predlagajo za vodenje ministrstva za javno upravo.

    13:52
    301a65858cc2f43d608f39d1177d5e28.jpeg
    vestnik · Kultura

    Festival Fronta: Danes film, jutri prva plesna predstava 

    S plesnim dokumentarcem The African Cypher se danes pričenja 13. medarodni festival Front@ sodobnega plesa, ki letos nosi naslov Resno in zaresno. Od srede do sobote bo na različnih odrih šest plesnih predstav ter še več miniatur mladih plesalcev, na festivalu pa bo tudi veliko drugega spremljajočega dogajanja. Zaplešete lahko tudi vi. 

    13:01
    Balad Tristan Lohner Lampadaire D Exterieur.jpg
    Dom

    Zunanje osvetlitve za praktike in romantike

    Je kaj lepšega kot ob toplih večerih posedati na vrtu v dobri družbi? Čeprav so poletni dnevi daljši, moramo poskrbeti tudi za zunanjo osvetljavo in izbire na tem področju je resnično veliko.

    12:01
    lepota ženska azija.png

    V čem tiči bistvo korejske lepote?

    Koreja – dežela, ki navdihuje. In poleg njenih lepot je gotovo njena najopaznejša posebnost lepota Korejk. Njihova koža kot da ne pozna časa. Spoznajmo skrivnosti, s katerimi Korejke ohranjajo mladostni videz. Ta skrivnost je na zahodu že dobila svoje ime: korejska lepota ali kar K-lepota.

    09:54
    0845c3169abc9ec01abc9b02e7bb5ea7.jpeg
    vestnik · Estrada

    Lado Bizovičar postal očka

    Lado Bizovičar in njegova izbranka Anela Šabanagić, zmagovalka Supermodela Slovenije, manekenka in modna blogerka, sta pred dnevi postala starša, poroča spletni portal 24ur.com. 

    09:38
    158b87efaa50860c57e0f89defaa20e6.jpeg

    Peter Podlunšek: "Jemalo vam bo dih"

    Še trije dnevi do velikega Vestnikovega piknika in ekskluzivnega letalskega mitinga Airborne 2018. V soboto se na letališču v Rakičanu obeta vrhunski šov z letalskimi mojstri, kot sta dve izjemni akrobatski skupini, ena iz Hrvaške vojske in druga iz Češke. Za nostalgijo bodo poskrbeli MiG-21, Galeb G-2 in Sterman PT17, letalo iz druge svetovne vojne vihre. 

    09:11
    ea1d1e6463f8b882156e153f3bb78916.jpeg

    Kaj pomeni, da je kmetija ekološka?

    Mihael Kasaš iz Doline se je za ekološko kmetovanje navdušil ob ogledu dobrih praks na ekoloških kmetijah, ki jih je obiskal, ko je študiral kemijo in kemijsko tehnologijo v Mariboru. Kakšno je zanimanje za ekološke pridelke? 

    08:00
    Jan in Tilen klobasa
    njena · Estrada

    Sta tudi vas potegnila? Kdo izmed njiju je slavni Kmet?

    Podobna sta si kot jajce jajcu. Dvojčka Jan in Tilen Klobasa, namreč. Jan je tekmovalec lanske sezone šova Kmetija, Tilen pa vam tudi zna povedati kaj o tej izkušnji, če ga zamenjate z Janom in povprašate, kako se je imel na posestvu. Ja, ni dvoma, fanta sta pošteno navihana …

    06:32
    ccf28db6aba847decfc4b0c1db4e90a1.jpeg
    vestnik · Estrada

    Luka Basi na Vestnikovem pikniku 

    Od Mateja Prikeržnika do Luke Basija in na miljone ogledov na youtubu. Ob zvokih njegove glasbe boste lahko migali tudi v soboto na Vestnikovem pikniku in ekskluzivnem letalskem mitingu na rakičanskem letališču.

    00:00
    uros-fakuc_1115x560_acf_cropped.jpg

    Uroš Fakuč

    Uroš Fakuč je pred osmimi leti v Kromberku pri Novi Gorici odprl restavracijo Dam in začel kuhati. Sprva ni nameraval imeti restavracije, kot je danes – ne da si tega ne bi želel, a pri 29 letih in brez kuharske izobrazbe je verjetno mislil, da je bolje biti realist. Zato se je odločil za restavracijo s preprostimi jedmi in poudarkom na zelo dobrih vinih. Gostje so bili zadovoljni in povpraševanje je raslo premo sorazmerno z njegovim kuhanjem. Zdaj ima »pravo« restavracijo in v njej piše zgodbo avtorske kuhinje, v kateri so rdeča nit morske jedi, ki jih usklajuje z vini iz dobro založene vinske kleti (v njej posebno pozornost posveča penečim vinom, predvsem francoskim). Poudarja lokalne sestavine, slovensko oljčno olje in slovensko sol. Njegova prizadevanja so obrodila sadove leta 2011, ko je postal član združenja Jeunes Restaurateurs d’Europe, ki združuje najboljše evropske mlade kuharje z lastnimi restavracijami (v Sloveniji je takih 13). »Članstvo pomeni predvsem druženje s podobno mislečimi kuharji in izmenjavanje izkušenj ter hkrati odpira vrata do novih poznanstev v Sloveniji in v svetu,« pravi Uroš, ki je, preden je odprl svojo restavracijo, nekaj časa preživel na praksi v tujini in se najraje spominja kuharske šole Gualtiera Marchesija, prvega italijanskega kuharja, katerega restavracija je prejela tri Michelinove zvezdice, in ga mnogi označujejo za utemeljitelja sodobne italijanske kuhinje. Letos se je udeležil smučarsko-kulinaričnega dogodka Chef's Cup v italijanskem zimskem letovišču Alta Badia, kjer se predstavljajo vrhunski kuharji: »Bila je zanimiva in koristna izkušnja, od blizu sem spoznal najboljše italijanske in tudi svetovne kuharje. Zdi se mi namreč pomembno, da poznaš druge kuharje in kulinarične trende, ki jih nato seveda prilagodiš domačemu okolju, potrebam in surovinam.« Kuhanje je njegovo delo in njegov hobi, ki pa ga je včasih težko uskladiti z družinskim življenjem in pozornostjo, ki jo potrebujeta njegova dva majhna otroka. Njegovi dopusti so zdaj drugačni, bolj družinski kakor poslovni, a vanje kljub temu zmeraj vključi kakšno kulinarično izkušnjo. Pravi, da je v trenutni krizi gostov sicer manj, vendar so ti boljši in zahtevnejši. »Če tega poklica nimaš rad, ga ne moreš dolgo dobro opravljati. Je preveč naporno in napeto, tempo pa prehiter, da bi to doživljal samo kot službo,« še doda in razkrije svoje načrte za prihodnost: kuhati zmeraj boljše.

    00:00
    posestvo-berce-A_1115x560_acf_cropped.jpg

    Posestvo Berce

    Pridelava sadja in grozdja ima v Vipavski dolini dolgo tradicijo. Manj je znano, da iz doline prihaja tudi ena prvih blagovnih znamk. Grof Dornberg je namreč izdelke, pridelane na zemlji ob svoji graščini, na Dunaju tržil pod imenom Rosenplatz. Vasica Dornberk – ime v nemščini pomeni trnov hrib – leži ob vznožju hriba, kjer se Vipavska dolina prevesi v kraško planoto. Na severu jo obkroža reka Vipava. Če se peljete po cesti skozi vas proti zahodu in prečkate železnico, pridete v vasico Draga, kjer domujeta Matjaž in Stanka Berce. Rodovnik družine dokazuje, da družina prebiva in obdeluje zemljo v okolici vasi vsaj od leta 1610, v knjigah fevdnih dajatev pa beremo, da so bili lastniki vinogradov že leta 1486. S starši obdelujeta 30 hektarjev po okolici raztresenih vinogradov in sadovnjakov. Matjaž je agronom, Stanka pa diplomirana živilska tehnologinja – odlična kombinacija za vinogradništvo in sadjarstvo.

    00:00
    kako-shraniti-orehe_558x620_acf_cropped.jpg

    Kako shraniti orehe

    V: Začenja se sezona pobiranja in shranjevanja orehov. Zanima me, kako jih shraniti, da ne bodo takoj postali žarki in jih bom lahko v kuhinji čim dlje uporabljala.

    00:00
    shranjevanje-mesa_558x620_acf_cropped.jpg

    Shranjevanje mesa

    V: Ali je meso, ki ga kupimo v trgovini, res treba porabiti isti dan ali ga lahko shranimo tudi kakšen dan ali dva v hladilniku?

    00:00
    ali-lahko-mlecne-izdelke-zamrznem_558x620_acf_cropped.jpg

    Ali lahko mlečne izdelke zamrznem?

    V: Zanima me, ali lahko zamrznem mleko, jogurte in druge mlečne izdelke. Vem, da se lahko skuta brez težav zamrzne in se njena struktura pri odmrznitvi nič ne spremeni. Kaj pa mleko in jogurt?

    22:19
    1535386812_cg_afera_zavod_kgz.jpg

    Ovadba zoper Neudauerja vložena, obravnave še ni bilo

    Dve leti bo minilo, odkar so kmetje zaman čakali na hodniku ptujskega kmetijskega zavoda, da bi jim takratni zaposleni Uroš Neudauer izročil vloge za prijavo na razpis za naložbe v kmetijska gospodarstva. Ovadba je bila vložena, obravnave še ni bilo, a kot napoveduje Neudauer: »To bo še zanimivo.«


    © 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

    Vse pravice pridržane.