Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Najnovejše

  • 12. apr 2018

  • 21:53
    1523549087_cg_obvoznica_ptuj_ormoz.jpg
    tednik · Promet

    Gradnja ceste Ptuj - Ormož: Ministrstvo župane stisnilo v kot

    Ministrstvo za infrastrukturo pogojuje gradnjo ceste z ormoške strani (nekdanje bivše hitre ceste, ki so jo v vmesnem času prekategorizirali) s podpisom sporazuma o začasni cestni navezavi na staro cesto od Markovcev do Ptuja preko Puhovega mosta na avtocesto. Župani so dogovor pripravljeni podpisati, vendar si želijo zagotovila, da bo šlo res za začasno rešitev …

    21:51
    1523549920_cg_sportne_stave_1.jpg

    Zorman: „Športna loterija je bankomat za izbrance!“

    Informacije o organiziranju športnih stav v Sloveniji, ki jih je bila javnost deležna v zadnjih mesecih, so si povsem nasprotujoče. Toda eno dejstvo je jasno: trenutno imamo monopolno ureditev. Tuji prireditelji pri nas – vsaj legalno – ne morejo ponujati svojih storitev. Ker gre za milijonske zneske, ki se vrtijo v športnih stavah, so apetiti zelo veliki.

    21:50
    1523548958_cg_naslovnica.jpg

    Spodnje Podravje: Kakšne plače prejemajo direktorji občinskih uprav

    Kateri župan v regiji ima najvišjo plačo in kakšne so plače občinskih direktorjev. Koliko je zaposlenih v občinah Sp. Podravja in koliko se mesečno namenja za njihove plače. Pa tudi: katere občine svojim zaposlenim izplačujejo posebne dodatke in katere ne. Odgovore smo poiskali na javno dostopnem portalu plač. Prikazani so zneski za letošnji januar v bruto vrednostih (bruto I), za občino Destrnik pa za november 2017.

    21:49
    1523550017_cg_hajdina_farma.jpg

    hajdina: Občina zaradi farm med dvema ognjema

    Velika večina občin v Spodnjem Podravju ima že dolga leta sprejete občinske prostorske načrt. Na Hajdini pa poskusi, da bi ga sprejeli, trajajo že polnih deset let. Veliko težav se je pojavilo zaradi različnih interesov, kako v prostor umestiti piščančjo in svinjsko farmo.

    21:00
    20:15
    e9c1809d037e3856272f1910f5777c16.jpeg
    vestnik · Kultura

    Na ogled dela Vere Jurjevčič

    Umetnica Vera Jurjevčič je danes v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota predstavila svojo prvo likovno razstavo. Ta je sestavljena iz več kot 30 likovnih del, narejenih s hibridnim gelom. Avtorica jih je ustvarila po intuiciji, spontano, z risanjem teh del pa se je pričela ukvarjati pred petimi leti.

    19:56
    gasilci

    Gasilci na brniškem letališču pravijo, da jih hočejo prinesti okoli

    Sindikat poklicnega gasilstva Aerodrom Ljubljana je na današnji novinarski konferenci na Brniku izpostavil nezadovoljstvo z novo kolektivno pogodbo, ki je stopila v veljavo ta mesec, saj je en izmed sindikatov pogodbo podpisal. Prepričani so, da nova pogodba grobo posega v pravice zaposlenih na ljubljanskem letališču.

    11:33
    vestnik · Finance

    Za uslugo zahteval denar?

    Nekdanji uslužbenec toži murskosoboški finančni urad, ki ga je odpustil zaradi domnevnega izsiljevanja davčnega dolžnika. Robert Kljajić v svoji izpovedi popolnoma drugače, kot na sodišču govori njegova domnevna žrtev.   

    09:01
    1523523761_zf-pasteta1.jpeg

    V celotni sestavi paštete je prisotna le tretjina tune

    Paštete vseh vrst in oblik so priljubljen izdelek, tudi pri otrocih. Tunine paštete so malenkost manj priljubljene od mesnih, a jih potrošniki kar pogosto kupujejo. Pa je pašteta res »dobra« stran kruha? Ali tunine paštete vsebujejo zadosten delež ribe, da jih lahko uvrstimo med zdravo izbiro?

    09:00
    1523523683_dz-kavarna.jpg

    Ptuj: V kavarni „reševali“ probleme mesta

    Označitev znamenitosti v mestu s QR (dvodimenzionalno črtno) kodo, sprememba koncepta praznovanja Martinovanja, izgradnja kolesarske poti Ptuj–Maribor–Ptuj, zapolnitev prostorov v turniškem gradu z raznolikimi vsebinami nevladnih organizacij in želja po participaciji občanov pri odločanju o pomembnih odločitvah, ki se tičejo razvoja mesta, so ideje, ki so jih Ptujčani izpostavili na prvi ptujski proaktivni kavarni.

    08:58
    1523523527_fg_nova_soseska_podlehnik.jpg

    Podlehnik: Novo stanovanjsko sosesko bi lahko začeli graditi leta 2020

    Februarja so študenti arhitekture in gradbeništva z mariborske Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo v okviru delavnic Punkt Podlehnik predstavili urbanistične in arhitekturne načrte za novo stanovanjsko sosesko v središču Podlehnika. Zdaj že kaže, da bi v sodelovanju s Stanovanjskim skladom RS (SSRS) njihove zamisli dejansko lahko uresničili.

    08:54
    1523523369_cg_energetska_sanacija_dravska_23_25.jpg

    Ptuj: Za energetsko sanacijo občinskih objektov milijon evrov

    Pomlad je razkrila številne pomanjkljivosti objektov, predvsem v centru Ptuja. Čeprav se nič prelomnega ni zgodilo, se zdi, kot bi naenkrat spregledali številne dotrajane objekte, nujno potrebne sanacije. Preverili smo, ali imajo na občini listo prioritet in koliko sredstev so v zadnjih desetih letih namenili za vzdrževanje objektov v občinski lasti.

    00:00
    gregor-narat_1115x560_acf_cropped.jpg

    Gregor Narat

    Čeprav je Gregor Narat po izobrazbi natakar, pravi, da se v kuharski obleki odlično znajde. Ko se je vpisal v gostinsko šolo, izobrazil za natakarja in po končanem šolanju stregel v hotelskih restavracijah, si ni mislil, da bo kdaj tudi kuhal, čeprav mu je bila kuhinja blizu. Ko pa se je pokazala priložnost, da bi lahko imel svojo gostilno, jo je z veseljem sprejel. Z ženo sta leta 2007 postala nova lastnika Gostišča Jurg, slabih pet kilometrov od Rogaške Slatine: »Vedno bolj me je vleklo v kuhinjo. Kar naenkrat se je v meni vnela želja po kuhanju, strašna volja po učenju in tem, da bi iz gostilne naredili nekaj več. Začel sem raziskovati, se učiti o različnih kulinaričnih pristopih in jedi delati malo drugače.« Vse bolj je bil pozoren na sezonske sestavine, lokalne proizvajalce in užitne rastline, ki rastejo okoli hiše. »Ko sva gostilno prevzela, je bila to dobra kmečka gostilna. Zaposlene sva obdržala, potem pa smo se vsi skupaj učili novih tehnik in pristopov. Kar nekaj časa smo na primer potrebovali, da so se zaposleni privadili, da so tudi oči lačne in da je jedi treba postavljati jedi na krožnike smiselno in previdno.« Gregor pravi, da je Gostišče Jurg zdaj gostilna za vsakogar – za tistega, ki si zaželi dobrega ocvrtega piščanca, in tistega, ki si želi drugačne, avtorske kuhinje. Ker nima strokovne kuharske izobrazbe, mu kljub zanimivim zamislim za nove jedi včasih nekoliko zmanjka znanja, da bi zamisli udejanjil v kuhinji. Takrat se po nasvet obrne k svojim kuharskim kolegom in h knjigam, kulinaričnim revijam in internetu. »Treba je slediti, kaj se v svetu dogaja,« je prepričan. »Ker v Malih Rodnah naključnih mimoidočih ni, se moramo resnično potruditi, da gosta, ki pride k nam prvič, prepričamo, da se splača zaviti s ceste in nas poiskati. Ko nam uspe, je to velika spodbuda za trud.«

    00:00
    galerija-okusov-2-e1523537079361_1115x560_acf_cropped.jpg

    Galerija okusov

    Prvi pomladni petek je restavracija Galerija okusov tudi uradno odprla svoja vrata. O tem so v kulinaričnih krogih šušljali že mesece. Restavracija, ki jo je v pristavi dvorca Novo Celje odprl mlad kuharsko-oblikovalski dvojec Borut Jovan in Gašper Puhan, obljublja, da bo nekonvencionalna, sproščena in igriva.

    00:00
    domac-kruh-ki-se-ne-drobi_558x620_acf_cropped.jpg

    Kako uporabiti suh kruh

    V: Prav težko mi je pri srcu, če moram suh kruh zavreči. Vem, da ga lahko zdrobim v drobtine ali naredim cmoke, pa ga lahko še drugače uporabim?

    00:00
    slepa-peka_558x620_acf_cropped.jpg

    Slepa peka

    V: Kaj je slepa peka? Pri receptih za krhko testo namreč večkrat opazim to (smešno) besedno zvezo.


    © 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

    Vse pravice pridržane.