Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Navade
Čas branja 2 min.

S prehrano do zdravega srca in vitke postave


Sonja Grizila/Revija Jana
28. 1. 2025, 14.25
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Ko govorimo o izgubi kilogramov in o dobrem počutju, štejejo že najmanjše spremembe v naših prehranskih navadah.

Profimedia
Zavarujte se pred nihanjem sladkorja v krvi in previsokim krvnim tlakom.

Nekateri si še zmeraj niso opomogli od decembrskega veseljačenja, ki se lahko konča z nihanjem sladkorja v krvi, previsokim krvnim tlakom, prebavnimi motnjami, razcepljenimi nohti in lasmi ter seveda blazinicami okrog trebuha in bokov. Januar je najboljši čas za prehranske guruje, ki ponujajo vsak svojo čudežno dieto, ki se giblje od jedilnikov iz mesa in masla pa do skrajno veganskih inačic.

Tisti, ki o hrani zares kaj vedo, svetujejo predvsem zmernost in beg od vsakršnih skrajnosti, celo pojma dieta se moramo izogibati. Si je pač treba izbrati prehranski režim, ki bo stalen, z občasnimi odskoki seveda.

Majhni koraki

Za začetek bo že nekaj manjših sprememb naredilo čudeže. Vsaj pol ure hoje na dan in nekaj prehranskih sprememb, pa bomo na pomlad precej vitkejši in boljšega počutja.

Namesto mesa jejmo ribe, ni treba, da kupujemo dragega lososa, dobre so tudi poceni skuše, polne maščobnih kislin omega 3. Že ena porcija zadošča za dvodneven odmerek, ki kar za 40 odstotkov zmanjša nevarnost srčno-žilnih poškodb.

Poleg tega ima skuša veliko vitamina D in kalcija, pa vitaminov iz skupine B ter antioksidantska vitamina A in E. Pametno je torej, da jih čim večkrat jemo vsi, še posebej bolniki, nosečnice in doječe matere. Čim prej navadimo svoje malčke na okus po ribah!

Profimedia
Na krožniku naj se namesto mesa večkrat znajdejo ribe.

Oranžna živila 

Zdaj je pravi čas za pomaranče, ki vsebujejo veliko antioksidantov, pozimi je predvsem dobrodošel vitamin C, ki varuje pred prehladi, vsebujejo tudi posebne snovi, ki jim pravimo terpeni in zavirajo nastajanje holesterola, hkrati pa vzpodbujajo proizvodnjo encimov, pomembnih za presnovo. 

Ne pozabimo na kislo zelje in repo (brez mastnih pečenic) ter na koristno zimsko zelenjavo (zelje, ohrovt, kolerabo, nadvse okusno peteršiljevo korenino …), vse to naj nadomesti obilne sendviče in testenine z mastnimi polivkami, pa se bo kmalu poznalo.

Bolj kot iztisnjen sok so koristne cele pomaranče, saj vlaknine pomagajo prebavi in znižujejo holesterol. Pomaranče varujejo pred boleznimi srca in ožilja ter zavirajo nekatere vrste raka, znižujejo krvni tlak in prispevajo k regulaciji vode v telesu ter hkrati zvišujejo odpornost, veliko razlogov je, da si jih privoščimo vsak dan.

Ne pozabimo na korenje, ki sodi med najbolj dostopno in poceni zelenjavo, hkrati pa med najbolj koristno. Trije (seveda surovi in sveži) korenčki na dan nas varujejo pred srčno-žilnimi boleznimi in rakom, saj vsebujejo veliko beta karotena, ki sodi med najmočnejše antioksidante.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.