Začimba, ki odpravlja bolečine v kosteh in mišicah
Zakaj bi kupovali prehranska dopolnila, če pa na vrtu raste to dragoceno zelišče s številnimi zdravilnimi učinki?

Vrtni ali navadni šetraj je skromna rastlinica, ki se običajno zaseje sama. O njenih skritih močeh veliko pove botanično ime Satureja hortensis. Satureja izhaja iz besede satir (pol človek, pol kozel). Satirom so v legendah pripisovali izjemno spolno moč, ki naj bi jo črpali s polj, polnih šetraja. Zato ne preseneča, da so ga imenovali tudi rastlina sreče ali yerba buena, kar pomeni dobro zelišče.
Proti bolečinam
Če vam kosti škripljejo bolj kot postelja, na kateri ležite, je dobro vedeti, da šetraj učinkuje tudi protibolečinsko. Iranski znanstveniki so potrdili upravičenost uporabe vrtnega šetraja v tradicionalni medicini kot analgetika za bolečine v mišicah in kosteh. Poleg tega, da blaži bolečine, učinkuje protivnetno.
Pri putiki in revmi
Šetraj čisti telo, odpravlja gliste in spodbuja izločanje seča, zato je nepogrešljiv pri putiki, revmi, sečnih kamnih in zastrupitvah s paraziti (trakulje, gliste). Teh je v današnjem času veliko več, kot si želimo priznati, in so pogosto v ozadju nerazložljivih težav s prebavo, izčrpanostjo in drugimi simptomi.
V ljudski medicini se šetraj uporablja za krepitev prebavnih organov, predvsem želodca. Pomirja želodčne krče in krepi sluznico ust, preprečuje drisko in odpravlja patogene bakterije iz črevesja.

Suha in občutljiva koža
Šetraj je nepogrešljivo zelišče tudi v kozmetiki, kjer ga uporabljamo pri težavah s suho in občutljivo kožo. Priporočljiv je pri težavah z nečisto kožo, mozolji in aknami. Če vas muči suha ali občutljiva koža, si pripravite naslednji zeliščni čaj za uživanje in umivanje obraza.
V 300 ml vrele vode stresite žličko in pol šetraja, pol žličke timijana in pol žličke slezovih cvetov. Pokrijte in pustite vsaj pet minut. Nato precedite. Z blazinico si obraz nežno očistite, preostanek pa popijte.
Nepogrešljiva začimba
Če ste ga do zdaj redko uporabljali, stavimo, da vam bo po naslednjih vrsticah prirasel k srcu. Šetraj je izjemno aromatična začimba, ki jo lahko uporabite namesto popra. Običajno ga dodajamo kuhanim jedem iz ohrovta, fižola in drugih stročnic.
Znano je, da preprečuje napenjanje, pri sladkornih bolnikih pa zmanjšuje občutek žeje. Če boste izbrali kraški in vrtni šetraj, se zavedajte, da imata rahlo pikanten okus, ki spominja na timijan. Kraški je sicer nekoliko ostrejši in bolj pekoč ter lahko spominja na okus žajblja ali iglice bora.

Bi ga gojili?
Šetraj je v sorodstvu s timijanom, origanom in majaronom, od njih se loči le po dodatku omenjene popraste arome. Pri nas raste, vendar mu moramo zagotoviti dobro odcedna alkalna tla (pH 6,8). Obstaja več kot 30 vrst in kopica podvrst, ki jih zasledimo na različnih rastiščih. Najbolj razširjen je enoletni vrtni šetraj (S. Hortensis), ki ima vijoličaste cvetove.
E-novice · Zdravje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se