S čim in zakaj so obdelane lupine pomaranč, mandarin in limon
Dobri decembrski možje otroke med drugim obdarijo s suhim sadjem, pomarančami in mandarinami. Zimski čas pa je tudi sicer obdobje, ko užijemo največ citrusov, ker vsebujejo veliko vitamina C. Za sadno malico ali priboljšek so pomaranče, mandarine in klementine, za dodatek čaju pa limone.

Rokovanje s citrusi je lahko potencialno nevarno za zdravje, saj so lupine za obstojnost in ohranjanje svežine sadeža obdelane s pesticidi. Zato bi si morali po vsakem lupljenju sadja umiti roke.
Urška Blaznik iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje je povedala, da se za zaščito plodov citrusov uporabljajo sredstva, ki preprečujejo razvoj gnilobe in bolezni. „Z njimi je obdelana večina konvencionalno pridelanih citrusov, tisti iz ekološke pridelave pa ne smejo biti. Sredstva, ki se uporabljajo, imajo za te namene v EU pridobljena posebna dovoljenja in spadajo v dve skupini: lahko so fitofarmacevtska sredstva ali po domače pesticidi, ali pa voski, ki spadajo med aditive in imajo oznako E. Priporočamo, da lupin citrusov, ki so obdelane s pesticidi, ne uživate in pazite, da jih shranjujete tako, da se ne dotikajo drugih živil in da si po lupljenju sadežev temeljito umijete roke. Priporočamo, da temeljito operete tudi tiste sadeže, pri katerih nameravamo lupino zavreči, saj lahko s tem s površine odstranimo od 30 do 70 odstotkov kemikalij.“
Lupino obdelajo s fungicidom
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se