Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Oh česen, ti naš zlati česen


T.C.
13. 12. 2015, 13.03
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:59
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Česen, nepogrešljiva začimba v kuhinji, ki obogati okus najrazličnejših jedi, ubija bakterije, uporabljajo pa ga tudi pri zdravljenju stopal.

česen.jpg

Nemški znanstveniki z medicinske fakultete v Heidelbergu so se posvetili temeljitemu raziskovanju česna, pri čemer so so osredotočili na alicin, sestavino prodornega vonja, ki česen varuje pred bakterijami, glivicami in insekti v zemlji, medtem ko raste.

Kje je slovenski česen?

Ekipa biokemikov je izolirala gen alicina, ki je zaslužen za vse dobre lastnosti česna. Poskusi so pokazali, da je alicin zelo dejaven tudi pri preprečevanju visokega pritiska, zdravljenju diareje in zmanjšanju nevarnosti srčnih napadov.

Laboratorijski poskusi z mišmi pa so pokazali, da alicin preprečuje tudi debelost, učinkovit pa je tudi pri hujšanju.

Baje pa s svojim vonjem uspešno ustavi tudi vampirje


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.