Nekaterim dimljenim sirom dodana le aroma
Ne glede na to, ali je aroma naravna ali umetna, dimljenih sirov ne bi smeli jesti prepogosto. Strokovnjaki in zdravstvene organizacije aromo dima in dimljene proizvode povezujejo z nastankom nekaterih vrst rakavih bolezni.

Tokrat smo pod drobnogled vzeli poltrde sire, ki so dimljeni ali vsebujejo aromo dima, ter nekatere sveže sire. Pri pregledu deklaracij vsi proizvajalci ne navajajo točne priprave dimljenih sirov. Pri večini najdemo zgolj oznako dimljeni, le redko pa »z aromo«. Dimljene sire pridobivajo tako, da jih v procesu proizvodnje za nekaj časa postavijo v prekajevalnice, ki dajo siru značilno dimljeno aromo. Pravo aromo dima smo našli pri dimljenem siru gavda, ki ga proizvaja Spar, rezinah Jošta, dimljenem bohinjskem siru in bio dimljenem ovčjem siru Konda. Preostali siri imajo zgolj aromo dima; ta je sirom dodana naknadno. Ne glede na to, ali smo kupili dimljeni sir ali sir z aromo dima, strokovnjaki svarijo, da po njem ni dobro posegati prepogosto, saj se med dimljenjem v hrani nalagajo strupene snovi, ki povzročajo raka na požiralniku in želodcu.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se