Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Koliko hranil vsebuje zmrznjena zelenjava?


T. N. S.
18. 7. 2024, 11.45
Posodobljeno
19. 07. 2024 · 13:41
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Draginja vse bolj pritiska in ljudje iščejo cenejše alternative tudi pri prehrani. Kar se zelenjave tiče, poleti še gre, pozimi pa nekatere vrste dosegajo celo cene mesa. Marsikdo zato raje poseže po zamrznjeni različici in se ob tem slabo počuti, saj je splošno znano, da je sveža zelenjava bolj zdrava. Pa je to res?

##IMAGE-3999742##

Plusi sveže zelenjave

Sveža zelenjava je barvita, hrustljava in odlična v solati. A njena vsebnost hranilnih snovi morda ni tako visoka, kot si mislite. Zelenjava jih namreč začne izgubljati takoj, ko jo poberemo, saj jo s tem odtrgamo od vira hranil. Da bi se celice v zelenjavi ohranile pri življenju, dihajo hitreje, s tem pa izgubljajo tiste minerale in vitamine, ki jih od nje pričakujemo. Svoje doda še oksidacija, ko je zelenjava med skladiščenjem in predelavo izpostavljena kisiku.

Sveža zelenjava je zato najbolj zdrava takoj, ko pride s polja ali vrta. Preden jo pripeljejo do trgovin, traja kar nekaj dni, za eksotične vrste pa celo tednov. Tudi na policah je morda že nekaj časa čakala, preden ste jo položili v košarico. Če bi hoteli kar najbolje izkoristiti hranilne snovi v sveži zelenjavi, bi jo morali pojesti v prvih dveh dneh. Ko je stala že štiri, pet ali sedem dni, bomo od nje prejeli le še vlaknine.

Prednosti zamrznjene zelenjave

Na drugi strani zamrznjeno zelenjavo ohladijo takoj, ko jo poberejo. Zaradi tega svoja hranila ohrani nedotaknjena. Še ena njena prednost je, da lahko stoji in čaka, da pride na vrsto. Pri njej ne boste na koncu tedna s slabo vestjo metali v koš ovenelih neuporabljenih šopov, korenik in gomoljev.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 27, 2. julij, 2024.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.