Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Sezona
Čas branja 2 min.

Zakaj je čemaž tako priljubljen in kako ga izkoristit?


Tina Lucu
30. 3. 2025, 11.30
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Čemaž se poda k ribam in mesu, v solatah, pestu, omakah, juhah in jajčnih jedeh pa poskrbi za močno aromo.

čemaž
Profimedia
čemaž

Če liste čemaža podrgnete med prsti, se razvije intenziven vonj po česnu. Občutljivo zelišče lahko shranite v predalu za zelenjavo le za kratek čas. Namig: denite ga v plastično vrečko, to napihnite in zaprite. Cele, sesekljane ali pretlačene liste lahko tudi zamrznete v posodicah za led ali v zračno neprepustnih posodicah - tako tudi ne bo nič dišalo po česnu.

V naravnem zdravilstvu je cenjen kot učinkovita pomoč pri uravnavanju krvnega tlaka, zniževanju holesterola in zaščiti pred krvnimi strdki. Uživamo lahko liste, cvetove, popke, plodove in čebulice.

čemaž
Profimedia
čemaž

Čemaž lahko uporabljamo povsod, kjer bi sicer uporabili česen: v namazih, solatah, za pripravo pesta, v omakah, odličen je s krompirjem, v juhah in jajčnih jedeh ... Jedi doda močno aromo.

Čemaž je najboljši svež, saj s sušenjem izgublja zdravilne učinke. Tako kot navadna čebula in česen vsebuje žveplove spojine, ki so odgovorne za oster vonj, pa tudi za blagodejno delovanje na zdravje, obenem pa je v njegovih listih tudi veliko klorofila, ki je močan razstrupljevalec in antioksidant.

Združenje za zaščito in raziskave evropskih zdravilnih rastlin ga je leta 1992 razglasilo za »rastlino leta«. Divji česen vsebuje večje količine srcu prijaznih sestavin ajoena in adenozina, ki pomagata znižati krvni tlak in holesterol v krvi. Raziskave profesorja Holgerja Kiesewetterja z univerzitetne klinike v Nemčiji so pokazale, da lahko en gram čemaža na dan izboljša krvni obtok.

Krasen pesto

Italijanski klasik k testeninam

Za 4 osebe: v teflonski ponvi popražite 80 g pinjol. Oplaknite 80 g čemaža, ga osušite in drobno zrežite. Čemaž pretlačite s pinjolami, postopoma prilijte še 120 ml olivnega olja in zmes obdelujte, dokler pesto ne postane lepo kremen. Nastrgajte še 80 g parmezana in ga primešajte, pesto pa na koncu začinite še s soljo in poprom.

Čemaž v olju

Specialiteta v kuhinji

Polno pest listov zrežite na manjše koščke. Denite jih v steklenico in jo napolnite z olivnim oljem. Zelišče mora biti prekrito, drugače zgnije. Steklenico zaprite in jo pogosto pretresite. Po šestih tednih precedite in shranite v temnem in hladnem prostoru.

Čemaževa juha

čemaž
Profimedia
Čemaževa juha

Pikanten užitek

Za 4 osebe: 400 ml zelenjavne juhe zavrite s 60 ml vina. Dodajte sesekljan čemaž (glede na vaš okus) in juho malce pokuhajte. Prilijte še 120 g smetane in vse skupaj pretlačite s paličnim mešalnikom. Pustite stati 10 minut. Še enkrat pretlačite. Začinite s soljo, poprom in muškatnim oreškom. Dodajte še malce sesekljanega čemaža, penasto pomešajte z maslom in postrezite.

Solata iz čemaža in regrata
Poljubni količini regrata in čemaža dodajte olive, parmezan, nekaj kosov češnjevega paradižnika ter vse skupaj zabelite. To je popolna spomladanska solata, polna svežine in vitaminov. 

Raznoliko zelišče! Čemaž ni idealen le kot jušna začimba. Lahko ga pripravite kot pesto ali pa vložite v olje. Posušene liste pa lahko tudi prelijete z vročo vodo in tako dobite odličen čaj.

čemaž
Profimedia
čemaž

Če zamenjate čemaž in kačjo dresen, ni tako hudo. Toda šmarnice in jesenski podlesek so zelo strupeni in celo smrtno nevarni.

Pogosto boste naleteli na nasvet, da preden liste utrgate, podrgnite med prsti - samo čemaž zadiši po česnu. Vendar pozor, ko vam bodo enkrat roke dišale po česnu, vam bodo tudi druge rastline dišale po njem, zato vonj ni zanesljivo merilo. Sicer pa ko enkrat čemaž poznate, ga ne morete kar tako zamenjati.

Da ne bi ponesreči odtrgali še kakšne neužitne rastline, ga ne nabirajte v šopih, temveč trgajte list po list. Rastlin ne pulite s koreninami.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.