Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Zavarujmo se pred sladkorno boleznijo


Štajerski Tednik
5. 3. 2018, 11.53
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Ste vedeli, da lahko obolelost za sladkorno boleznijo tipa 2 preprečite s pravilno hrano? Razkrivamo, katera hrana je tista, ki znižuje krvni sladkor, preverite pa tudi, katere sestavine v kuhinji je smiselno zamenjati.

1520250893_pomagajmo_si.jpeg
Arhiv Štajerskega Tednika

Medtem ko je vzrok avtoimunske sladkorne bolezni tipa 1 tako genski kot okoljski, si sladkorno bolezen tipa 2 pravzaprav povzročimo sami – predvsem z nezdravo prehrano. Zato preverite, katera je tista hrana, ki vas bo od te hude bolezni čim bolj oddaljila.

Lanena semena in orehi

Več študij je pokazalo, da lanena semena uspešno pomagajo zniževati visok krvni sladkor. Poleg velike vsebnosti prehranskih vlaknin se namreč lahko pohvalijo tudi z veliko maščobnimi kislinami omega 3, ki pomagajo pri vzdrževanju prožnosti celičnih membran, zaradi česar se celice bolje odzivajo na inzulin in lažje absorbirajo glukozo. Z lanenimi semeni, ki jih je treba pred uporabo obvezno sveže zmleti, nikar ne varčujte in si jih privoščite tako na solati, v jogurtu kot v palačinkah. V boju proti odvečnemu sladkorju so se dobro izkazali tudi orehi, kar so dokazale študije na različnih koncih sveta z različnimi prehranskimi navadami. Tudi orehi so bogati z maščobnimi kislinami omega 3. Pozorni bodite le na njihovo visoko kalorično vrednost in temu primerno prilagodite dnevni vnos kalorij. Sto gramov orehov ima namreč kar 650 kilokalorij, kar je približno četrtina priporočenega dnevnega vnosa za ženske.

Raziskujte vrste moke

Ne pozabite na »protisladkorne« začimbe

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.