
Zavarujmo se pred sladkorno boleznijo
Ste vedeli, da lahko obolelost za sladkorno boleznijo tipa 2 preprečite s pravilno hrano? Razkrivamo, katera hrana je tista, ki znižuje krvni sladkor, preverite pa tudi, katere sestavine v kuhinji je smiselno zamenjati.

Medtem ko je vzrok avtoimunske sladkorne bolezni tipa 1 tako genski kot okoljski, si sladkorno bolezen tipa 2 pravzaprav povzročimo sami – predvsem z nezdravo prehrano. Zato preverite, katera je tista hrana, ki vas bo od te hude bolezni čim bolj oddaljila.
Lanena semena in orehi
Več študij je pokazalo, da lanena semena uspešno pomagajo zniževati visok krvni sladkor. Poleg velike vsebnosti prehranskih vlaknin se namreč lahko pohvalijo tudi z veliko maščobnimi kislinami omega 3, ki pomagajo pri vzdrževanju prožnosti celičnih membran, zaradi česar se celice bolje odzivajo na inzulin in lažje absorbirajo glukozo. Z lanenimi semeni, ki jih je treba pred uporabo obvezno sveže zmleti, nikar ne varčujte in si jih privoščite tako na solati, v jogurtu kot v palačinkah. V boju proti odvečnemu sladkorju so se dobro izkazali tudi orehi, kar so dokazale študije na različnih koncih sveta z različnimi prehranskimi navadami. Tudi orehi so bogati z maščobnimi kislinami omega 3. Pozorni bodite le na njihovo visoko kalorično vrednost in temu primerno prilagodite dnevni vnos kalorij. Sto gramov orehov ima namreč kar 650 kilokalorij, kar je približno četrtina priporočenega dnevnega vnosa za ženske.
Raziskujte vrste moke
Ne pozabite na »protisladkorne« začimbe
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
8 °C
Oblačno
nedelja, 16. 3
Deževno
ponedeljek, 17. 3
Deževno
torek, 18. 3
Jasno
7-dnevni obeti