Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

FOTO&AVDIO: Polharska noč na Smuku


B. V.
5. 10. 2020, 14.00
Posodobljeno
06. 10. 2020 · 09:21
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zzzzzzzpolh__01_.jpg
Arhiv Lokalno.si
_zzzzzzzpolh (01)
_zzzzzzzpolh__07_.jpg
Arhiv Lokalno.si
_zzzzzzzpolh__11_.jpg
Arhiv Lokalno.si
_zzzzzzzpolh__18_.jpg
Arhiv Lokalno.si

Člani polharskega društva Smuk Semiič so v soboto na Smuku pri polharski koči organizirali polharsko noč. Tako kot vsako leto povabijo tudi ostala polharska društva iz Štajerske in Dolenjske. Glede lovljenja polhov in nastavljanja pasti (škatelj) ima vsak kraj svojo tradicijo. V Beli krajini in okolici pa je polharija čisto drugačna.

Letos je polharsko noč na Smuku obiskalo kar nekaj obiskovalcev, ki so bili željni občutka in strasti preživeti jesensko noč v gozdovih. Semiški polharji so pripravili letos obilo hrane za vse obiskovalce. Seveda so poskrbeli tudi za pijačo, golaž, pasulj, kar je bilo vse brezplačno. Polharsko noč so popestrili z dobro družbo in najbolj vzdržljivi so počakali nedeljsko jutranje sonce. Nekateri so ostali ne brez polha, temveč brez pasti, ki so jih nekateri odtujili.

Polh je edini sesalec, čigar opis temelji na primerku iz Slovenje. Razširjen je skoraj po celi Evropi, od Pirenejev do Volge in od Baltika do Krate. Naselil se je tudi na nekaterih otokih. Pri nas se polh pojavlja najnižje ob morski obali, v gozdovih pa verjetno seže do zgornjega roba bukovih gozdov.

V teh gozdovih v obrobju Kočevskega hribovja in Gorjancev je polharija odkar so se naselili prvi prebivalci. S polhi in življenjem v gozdovih so bili ljudje tesno povezani, tudi zaradi prehrane in polhove masti, ki so jo in jo še uporabljamo za razne bolezni. Da je mast zelo zdravilna, se prepriča vsak, ki jo uporablja.

5andrej_jaksa_predsednik_polharskega_drustva_smuk_semic.mp3

Andrej Jakša - predsednik Polharskega društva Smuk Semič


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.