Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

O zvarkih coprnice Humske


Senka Dreu
8. 5. 2023, 21.00
Posodobljeno
09. 05. 2023 · 06:50
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Kulinarične dobrote, značilne za trnovske vasi, in tradicionalno zeliščarstvo so temelji pravkar spisane občinske strategije razvoja turizma.

1683198116_sd-strategija_turizma02.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Poimenovali so jo Trnovska, polna zgodb prijaznih ljudi, v njej pa so pravzaprav zgolj navedene možnosti promocije turizma in privabljanja turistov. Poleg tega strategija vsebuje popis stanja, torej so vanjo vključili glavne turistične adute iz naravne in kulturne dediščine, predlagani pa so tudi potencialni turistični produkti, ki bi v občino privabili turiste.

Mlinov ni več, čarovnice ostajajo

Trnovska vas je nekoč slovela po mlinarstvu in lanarstvu. Od številnih mlinov je danes aktiven samo še en, lanišnice pa so pri nekaterih hišah zgolj spomin na nekdanje čase. Občina se ponaša tudi z nekaj znanimi osebnostmi, kot sta denimo duhovnik in slovenski rodoljub Jožef Muršec Živkov ter pesnik, pisatelj in duhovnik Jakob Gomilšak, avtor pesmi Slovenec sem in prleške Dere sem jaz mali bija. Posebno mesto med njimi pa si gotovo zasluži Terezija Ferlinc iz druge polovice 19. in začetka 20. stoletja, znana tudi kot Humska teta, Humska Treza ali kar coprnica Humska, o kateri se je v svojih črticah Kmetje včeraj in danes, ki so pred kratkim doživele ponatis, razpisal že andraški pripovednik Ignac Koprivec. Majhna ženica, ki si je pri hoji pomagala s palico, je živela na Humu, zraven trnovskega pokopališča, po pripovedovanjih pa naj bi zdravila bolnike od blizu in daleč, tudi primere, od katerih so celo zdravniki dvignili roke.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.