Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Mlatili s cepci kot nekoč


Besedilo in foto: L. Markelj
11. 8. 2012, 16.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

mlacev001.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
MLACEV001

imgp4511.jpg
Mlačev s cepci. Naenkrat delata dva para, seveda lepo usklajeno.

V Zagradu v škocjanski občini je istoimensko turistično društvo danes že šestnajsto leto zapored poskrbelo za mlačev žita po starem.

imgp4503.jpg
Franci Kocjan (na levi) je mlatičem za moč večkrat ponudil kapljico rujnega.

Mlačev na roke, s cepci, je seveda danes mnogim, zlasti mladim, neznana, zato je še kako pravilno obujanje tovrstnih kmečkih opravil. Seveda brez žita ne gre. Rž, ki so jo posejali na njivi predsednika turističnega društva Francija Kocjana, so člani društva sredi julija najprej poželi. Kako drugače, kot na roke, s srpi. Snope žita so nato posušili v kozolcu in potem pride na vrsto mlačev. Na skednju se je že zjutraj zbralo nekaj izkušenih mlatičev in se pridno lotilo dela. Pika poka, pika poka… se je slišalo.

imgp4515.jpg
Mlatili so na starem Kocjanovem podu.

Ob našem obisku so povedali, kako je mlačev potekala nekoč in da je bilo lušno, čeprav so mlatili tudi po mesec dni skupaj, saj so si sosednje in sorodniki med sabo pomagali. A zraven so se tudi družili, se pogovorili, kaj zapeli….

Po pikapokanju se dobljeno zrnje presejali s pomočjo »pajtla«, včasih tudi z »rejto« in shranili, iz žita pa v škocjanski pekarni Kastelic spečejo slasten kruh, ki ga člani društva radi uživajo ob raznih srečanjih, tudi na današnjem likofu je bilo tako. Slamo bodo poravnali in iz nje naredili škope za pokrivanje streh, najprej bodo s slamo prekrili kaščo, ki so jo postavili v dolini. Turistično društvo Zagrad namreč že nekaj let pridno ureja etnološki park Zagraški log z naravnimi vrednotami in bogato kulturno dediščino.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.