
Mlatili s cepci kot nekoč

V Zagradu v škocjanski občini je istoimensko turistično društvo danes že šestnajsto leto zapored poskrbelo za mlačev žita po starem.
Mlačev na roke, s cepci, je seveda danes mnogim, zlasti mladim, neznana, zato je še kako pravilno obujanje tovrstnih kmečkih opravil. Seveda brez žita ne gre. Rž, ki so jo posejali na njivi predsednika turističnega društva Francija Kocjana, so člani društva sredi julija najprej poželi. Kako drugače, kot na roke, s srpi. Snope žita so nato posušili v kozolcu in potem pride na vrsto mlačev. Na skednju se je že zjutraj zbralo nekaj izkušenih mlatičev in se pridno lotilo dela. Pika poka, pika poka… se je slišalo.
Ob našem obisku so povedali, kako je mlačev potekala nekoč in da je bilo lušno, čeprav so mlatili tudi po mesec dni skupaj, saj so si sosednje in sorodniki med sabo pomagali. A zraven so se tudi družili, se pogovorili, kaj zapeli….
Po pikapokanju se dobljeno zrnje presejali s pomočjo »pajtla«, včasih tudi z »rejto« in shranili, iz žita pa v škocjanski pekarni Kastelic spečejo slasten kruh, ki ga člani društva radi uživajo ob raznih srečanjih, tudi na današnjem likofu je bilo tako. Slamo bodo poravnali in iz nje naredili škope za pokrivanje streh, najprej bodo s slamo prekrili kaščo, ki so jo postavili v dolini. Turistično društvo Zagrad namreč že nekaj let pridno ureja etnološki park Zagraški log z naravnimi vrednotami in bogato kulturno dediščino.
Trenutno
10 °C
Deževno
sobota, 15. 3
Deževno
nedelja, 16. 3
Deževno
ponedeljek, 17. 3
Deževno
7-dnevni obeti