Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Štedilnik po meri
Čas branja 2 min.

Vse, kar morate vedeti pred prenovo kuhinje


Uredništvo
27. 5. 2025, 20.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Kadar se lotimo prenove v kuhinji, je zagotovo potreben tehten premislek. Predvsem ko izbiramo kuhalno ploščo oziroma štedilnik.

kuhanje, štedilnik, plin
Profimedia
Plinski gorilniki še zmeraj predstavljajo najkrajši čas kuhanja.

Na trgu je danes pestra ponudba kuhalnih plošč in štedilnikov. Pred nakupom jih je smotrno preveriti na spletu, zlasti če nismo povsem prepričani, kateri tip štedilnika želimo. Če kuhinjo le prenavljate in delovnega pulta ne boste spreminjali, ne pozabite preveriti tudi dimenzij.

Nova kuhinja omogoča pestrejšo ponudbo

Kadar se odločate za menjavo kuhinje, lažje uskladite dimenzijo kuhalne plošče in jo  prilagodite številu družinskim članom. Pri tem se je seveda smiselno ozreti tudi na to, kakšen tip kuharja ste, kolikokrat kuhate in jeste doma. Danes lahko v ponudbi izbiramo tudi med modularnimi elementi in si sami sestavimo kuhalni niz, ki je kombiniran s plinom, elektriko, karom, indukcijo …

Samostoječi ali vgradni štedilnik

Če smo nekoč poznali zgolj samostoječe štedilnike, ki so poleg izbrane kuhalne površine imeli vgrajeno tudi pečico, se ti danes počasi umikajo iz prodaje. Z ločitvijo pečice od kuhalne plošče lahko dosežemo boljšo uporabnost, enostavnejšo razvrstitev ter prilagoditev po željah.

Pečica je precej lažje dostopna, če je vdelana višje ter sklanjanje ni potrebno. To je še posebno dobrodošlo pri starejših. Nikar ne pozabite, da so na voljo tudi pečice z izvlečnimi vodili, ki še olajšajo delo.

kuhanje, štedilnik, plošča
Profimedia
Steklokeramične ali indukcijske plošče so danes najpogostejša izbira.

Steklokeramična plošča ali indukcija?

Današnji trend kuhinj in opremljanja je običajno usmerjen tako, da je kuhalna površina skoraj neviden del pulta. Zato se številni odločajo za steklokeramično oziroma indukcijsko ploščo, kjer je lahko vsa površina tudi brez dvignjenih robov, čiščenje pa je tako mnogo lažje. Kaj pa odločitev med steklokeramično in indukcijsko ploščo?

Pri prvi je kuhanje običajno kot pri starih klasičnih električnih kuhalnikih, le da je površin steklena. Za indukcijo pa potrebujete večjo moč elektrike, čeprav je poraba manjša, saj deluje prekinjajoče in manj časa, hrana pa zato prej zavre.

Če imate pomisleke glede indukcije, odločitev prepuščamo vam. Lahko pa povemo, da menjava posode pri indukciji ni velik strošek , saj so uporabni vsi emajlirani in litoželezni lonci ter ponve. Edino, česar ne boste mogli uporabljati, so stari lonci iz nerjavnega jekla ali stekla.

Plinski gorilnik

Številni še zmeraj prisegajo na kuhanje na plin, ki je v primerjavi z elektriko ali indukcijskim kuhanjem hitrejše. Tudi plinski gorilniki so lahko na ravni steklokeramični površini, in ne zgolj na nerjavni, kot jo poznamo od nekdaj.

kuhanje, kuhinja
Profimedia
Kadar se odločate za prenovo, prilagodite kuhalni del svojim potrebam.

A za plinski gorilnik potrebujemo priklop na mestni ali zemeljski plin oziroma prostor za jeklenko. Priklopa na omrežje v nobenem primeru ne smemo izvajati sami, pač pa pokličemo za to pooblaščeno osebo podjetja, ki skrbi za plinsko omrežje, da preveri ventile in priklop ter zagotovi ustreznost in varnost.

Pri jeklenki boste v bližini potrebovali prostor. Ta ne sme biti predaleč, najbolje kar pod kuhalno ploščo ali ob štedilniku. Omarica naj bo prilagojena tako, da jeklenko brez truda izvlečete in zamenjate. Razmislite tudi o podstavku na kolesih.

Če si želite ob plinskem štedilniku tudi indukcijsko kuhalno površino, si lahko omislite indukcijski kuhalnik, ki ga uporabljate po potrebi, sicer pa pospravite v predal, ko ga ne potrebujete. Ta bo varna alternativa, če vam zmanjka plina.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.