Chef David Vračko: Amaterjem vstop prepovedan
To piše na vhodu restavracije mariborskega chefa Davida Vračka. In ta napis ne straši – le napove, da vstopaš v svet, kjer veljajo drugačna pravila.
Ker je David Vračko eden tistih chefov, ki kuhanje živijo. Vsak njegov krožnik je poln navdiha, hkrati zgodba, vprašanje in izkušnja – sestavljena z veliko intuicije, drznosti in umetniške svobode. David ne sledi trendom, raje sledi sebi. In to drži kot pribito.
In vsi dobrojedci vedo, da k Davidu Vračku ne prideš samo na večerjo, prideš, da pustiš svoje predstave pred vrati in se prepustiš toku.
Brez menija, brez pravil, z veliko osebnega stika. To ni restavracija, kjer natanko veš, kaj te čaka.
A brez skrbi, še vsi gostje so se z Davidove odisejade, ki lahko hitro skrene z začrtane poti – v klet na poslušanje stare glasbe z gramofona, na spontan ples v kuhinjo ali cigareto na zadnje dvorišče –, vrnili; običajno siti in zadovoljni.
Vsak daljši pogovor z njim je podvig
Vsi, ki so moj podvig že poskusili in okusili vedo, da je tudi daljši pogovor, kaj šele intervju z Davidom svojevrstna pustolovščina, za katero tudi nikoli ne veš, kam te bo pripeljala. Takšni so tudi njegovi odgovori – vsak je kratka odpičena zgodba, ki z vprašanjem včasih sploh ni povezana. A kdor Davida pozna, ve, da vsak njegov pogled, vsak njegov še tako odštekani in na prvi pogled »brezzvezeni« štos povedo več kot tisoč besed.
David vsem lovorikam navkljub ni prav nič bahav in glasen, vse prej je: skromen, tih, zadržan. Njegov pristop do gostov je popolnoma personaliziran, izkušnja pri njem pa unikatna in enkratna, če to, kar v Maku doživiš, pokušaš ujeti v besede.
Celoten prispevek o enem najboljših slovenskih chefov najdete v oktobrski številki revije Obrazi 10/25. Revija Obrazi je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se