© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Chef David Vračko: Amaterjem vstop prepovedan


Petra Kancler
25. 10. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

To piše na vhodu restavracije mariborskega chefa Davida Vračka. In ta napis ne straši – le napove, da vstopaš v svet, kjer veljajo drugačna pravila.

David Vračko
Matjaž Očko
David Vračko

Ker je David Vračko  eden tistih chefov, ki kuhanje živijo. Vsak njegov krožnik je poln navdiha, hkrati zgodba, vprašanje in izkušnja – sestavljena z veliko intuicije, drznosti in umetniške svobode. David ne sledi trendom, raje sledi sebi. In to drži kot pribito.

David Vračko
MAK
Mojstrovine izpod rok Davida Vračka

In vsi dobrojedci vedo, da k Davidu Vračku ne prideš samo na večerjo, prideš, da pustiš svoje predstave pred vrati in se prepustiš toku.

Brez menija, brez pravil, z veliko osebnega stika. To ni restavracija, kjer natanko veš, kaj te čaka.

A brez skrbi, še vsi gostje so se z Davidove odisejade, ki lahko hitro skrene z začrtane poti – v klet na poslušanje stare glasbe z gramofona, na spontan ples v kuhinjo ali cigareto na zadnje dvorišče –, vrnili; običajno siti in zadovoljni.

Vsak daljši pogovor z njim je podvig

Vsi, ki so moj podvig že poskusili in okusili vedo, da je tudi daljši pogovor, kaj šele intervju z Davidom svojevrstna pustolovščina, za katero tudi nikoli ne veš, kam te bo pripeljala. Takšni so tudi njegovi odgovori – vsak je kratka odpičena zgodba, ki z vprašanjem včasih sploh ni povezana. A kdor Davida pozna, ve, da vsak njegov pogled, vsak njegov še tako odštekani in na prvi pogled »brezzvezeni« štos povedo več kot tisoč besed.

David Vračko
Matjaž Očko
"Njegov pristop do gostov je popolnoma personaliziran, izkušnja pri njem pa unikatna in enkratna."

David vsem lovorikam navkljub ni prav nič bahav in glasen, vse prej je: skromen, tih, zadržan. Njegov pristop do gostov je popolnoma personaliziran, izkušnja pri njem pa unikatna in enkratna, če to, kar v Maku doživiš, pokušaš ujeti v besede.

Celoten prispevek o enem najboljših slovenskih chefov najdete v oktobrski številki revije Obrazi 10/25. Revija Obrazi je na voljo tudi v spletni trafiki.

E-novice · Novice

Obrazi

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.