© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Igralec, ki obožuje vino, meso in italijanski šarm


T.P.
27. 10. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Jožef Ropoša zelo rad potuje, poleg turističnih znamenitosti pa se z veseljem predaja tudi gurmanskim užitkom. Letos poleti se je z izbranko odpravil v Italijo.

jozef roposa 3.jpg
osebni arhiv
V Italiji si je izdatno napolnil baterije za prihajajočo gledališko sezono.

Jožef Ropoša zelo rad potuje, ob raziskovanju turističnih znamenitosti pa se z veseljem prepušča tudi gurmanskim užitkom. Letos poleti se je z izbranko odpravil v Italijo, kjer sta obiskala pokrajino Chianti in nato še Dolomite.

»Izjemen človek je – nekaj čez sedemdeset jih ima, z brki, pravi original. Najprej nastopi teatralno, s trobento, nato pa goste nagovori v italijanščini. Latinski izrek carpe diem (izkoristi dan) je duhovito spremenil v carne (meso) diem. To je bil resničen hvalospev mesu!« navdušeno pripoveduje igralec.

jozef roposa 4.jpg
osebni arhiv
Z izbranko Emo Kozar in Dariem Cecchinijem

V restavraciji so mu postregli večhodni obrok, ki ga je popolnoma očaral. »Začeli smo z burro di Toscana, to je odlična zaseka, taka malo bolj rahla, na koščkih kruha, nadaljevali s florentincem, potem pa s kuhano in popečeno govedino. Zraven se je točil chianti. Na koncu so sledili še obvezna grapa, slaščica in kava,« opisuje Jožef.

jozef roposa 1.jpg
osebni arhiv
Jožef Ropoša se je veliko sprehajal, je pa tudi dosti bral.

V Chiantiju so ga navdušile tudi jedi iz teletine in veprovega mesa ter omake in testenine. V trgovini v Toskani, ki jo je odkril že pred dvema letoma, si je za domov priskrbel namaz s tartufi in jetrno pašteto.

jozef roposa 2.jpg
osebni arhiv
Igralec rad pokuša dobra vina.

Iz Chiantija sta se z izbranko odpravila še v Dolomite, kamor sicer najraje zahajata pozimi. »Fuzija italijanskega razumevanja hrane in avstrijske natančnosti je ustvarila nekaj fantastičnega. Tudi po gorskih kočah sva jedla odlično – in celo ceneje kot v dolini,« pove igralec.

jozef roposa 5.jpg
osebni arhiv
Carski praženec, ki se mu je kar stopil v ustih.

Posebej ga je navdušil carski praženec. »V okolici gorovja Rosengarten sem prvič jedel šmorn, ki ima znotraj ob rozinah tudi tenko narezana jabolka, prelit s krasno brusnično marmelado ter potresen s sladkorjem v prahu,« še razkriva z nasmehom.


E-novice · Estrada

Lady

Prijavite se na e-novice iz sveta estrade in bodite vedno na tekočem z novostmi iz sveta znanih in slavnih.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.