Igralec, ki obožuje vino, meso in italijanski šarm
Jožef Ropoša zelo rad potuje, poleg turističnih znamenitosti pa se z veseljem predaja tudi gurmanskim užitkom. Letos poleti se je z izbranko odpravil v Italijo.
Jožef Ropoša zelo rad potuje, ob raziskovanju turističnih znamenitosti pa se z veseljem prepušča tudi gurmanskim užitkom. Letos poleti se je z izbranko odpravil v Italijo, kjer sta obiskala pokrajino Chianti in nato še Dolomite.
»Izjemen človek je – nekaj čez sedemdeset jih ima, z brki, pravi original. Najprej nastopi teatralno, s trobento, nato pa goste nagovori v italijanščini. Latinski izrek carpe diem (izkoristi dan) je duhovito spremenil v carne (meso) diem. To je bil resničen hvalospev mesu!« navdušeno pripoveduje igralec.
V restavraciji so mu postregli večhodni obrok, ki ga je popolnoma očaral. »Začeli smo z burro di Toscana, to je odlična zaseka, taka malo bolj rahla, na koščkih kruha, nadaljevali s florentincem, potem pa s kuhano in popečeno govedino. Zraven se je točil chianti. Na koncu so sledili še obvezna grapa, slaščica in kava,« opisuje Jožef.
V Chiantiju so ga navdušile tudi jedi iz teletine in veprovega mesa ter omake in testenine. V trgovini v Toskani, ki jo je odkril že pred dvema letoma, si je za domov priskrbel namaz s tartufi in jetrno pašteto.
Iz Chiantija sta se z izbranko odpravila še v Dolomite, kamor sicer najraje zahajata pozimi. »Fuzija italijanskega razumevanja hrane in avstrijske natančnosti je ustvarila nekaj fantastičnega. Tudi po gorskih kočah sva jedla odlično – in celo ceneje kot v dolini,« pove igralec.
Posebej ga je navdušil carski praženec. »V okolici gorovja Rosengarten sem prvič jedel šmorn, ki ima znotraj ob rozinah tudi tenko narezana jabolka, prelit s krasno brusnično marmelado ter potresen s sladkorjem v prahu,« še razkriva z nasmehom.
E-novice · Estrada
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se