© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 5 min.

Črne lise na plodovih? Kriv je kalcij


Miša Pušenjak
Miša Pušenjak
21. 7. 2025, 07.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Vrtne plodove že pestijo težave s kalcijem. Kriva sta hladen maj in skoki temperatur, rastline pa težko črpajo hranila.

janin vrt1shutter.jpg
Shutterstock
Veliko plodov z ene rastline lahko izgubimo, če je v plodovih premalo kalcija.

Na vrtu se že izrazito kaže pomanjkanje kalcija. Zakaj  se to pojavlja že na prvih plodovih? Preprosto: maj je bil prehladen, skoki temperatur med dnevom in nočjo in tudi v daljšem obdobju pa prehitri ter premočni. Rastline niso razvile dovolj močnega koreninskega sistema, zdaj pa imajo težave s črpanjem vode in s tem premeščanjem kalcija po rastlini.

Mnogi menijo, da je prav vsaka oblika kalcija primerna za rastline. Pa ni. Tudi kalcij v jajčnih lupinah ni dostopen celicam rastlin, a o tem malo pozneje. Kalcij je v zemlji v obliki različnih spojin, vezan še z drugimi elementi. Zato je lahko v vodi zelo slabo topen. Molekule s kalcijem so lahko prevelike, da bi bil sposoben prodreti v celice rastlin, kjer je potreben. Na dostopnost kalcija v rastlino vpliva tudi nizek pH tal, a ta je problematičen samo na njivah. Zemlja na vrtovih je le redko kisla.

Naslednja težava so same rastline

Večina hranil se po rastlinah prestavlja iz korenin do mesta, kjer so potrebna, po posebnem prevodnem sistemu floemu. Za ta prenos porabljajo energijo. Kalcij sprejemajo rastline s koreninami in se prestavlja po rastlini po drugem sistemu (ksilemu) skupaj z vodo s pomočjo izhlapevanja vode skozi listne reže. Molekule vode so druga na drugo vezane z elektronskimi vezmi. Korenine sprejemajo vodo in v njej raztopljen kalcij. Voda se po rastlini potem premika zato, ker skozi reže tudi izhlapeva, te elektronske vezi pa potem povzročajo, da toliko vode, kolikor je izhlapi, iz korenin pride spet do listov. Z njo pride v normalnih vremenskih razmerah tudi dovolj kalcija. Vse skupaj dobro deluje, dokler ni prevroče, dokler sonce ne pripeka premočno in predolgo čez dan, težave pa nastanejo tudi pri previsoki zračni vlagi. Ta se pogosto pojavlja, ko rastline pokrijemo z agrokopreno, ali v rastlinjaku. Če je zračna vlaga zunaj rastline višja kot v rastlini, izhlapevanja ni. Ker torej kalcij potuje po rastlinah skupaj s temi vodnimi stolpci, se njegovo pomanjkanje najprej pokaže na mladih delih rastlin, na vršičkih listov. To je značilno za listnato zelenjavo – solato, radič, endivijo … Pri plodovkah pa se pojavi še ena težava. Kalcij gre najprej v rastne vršičke, potem se spusti navzdol do listov, ki ga potrebujejo največ. Če ga še kaj ostane, gre v razvijajoče se plodove. Vročina, pomanjkanje vode v tleh ali nepravilno namakanje, ob tem pa še preveč dušika, ki je na razpolago rastlinam, preprečujejo sprejem kalcija v rastlino. K vsemu temu dodatno prispeva čezmerno gnojenje z gnojem ali drugimi organskimi gnojili. Rastline so še bolj žejne, vode pa ne morejo načrpati dovolj. Ponovno se to pozna tudi s pomanjkanjem kalcija.

Bodite pozorni na znake pomanjkanja kalcija

Rastni vršički postajajo svetlejši, svetle so tudi listne žile. Pri pomanjkanju železa namreč listne žile ostajajo temne, pri pomanjkanju dušika pa postaja svetlejša cela rastlina. Med listnimi žilami se pojavljajo nekroze – rjave pege razpadlega tkiva. Listni vršički so pogosto tudi oveneli, povešeni, enako listni robovi. Najznačilnejše pa so nekroze, črne (rjave, sive) lise na dnu plodov paradižnika, pa tudi ob robovih plodov paprike. Plodiči buč, bučk in drugih bučnic pa se sušijo od vrha proti peclju. Pogosto ljudje ta znamenja zamenjajo za bolezen ter še po nepotrebnem in neučinkovito uporabljajo sredstva za varstvo rastlin.

janin vrt2Miša2.jpg
Miša Pušenjak
Tudi vam črnijo plodovi?

Kaj narediti

Najprej je treba urediti pH površin, kislim dodate ustrezne pripravke (najbolj priporočam mleti apnenec, ki nima izrazito negativnega vpliva na mikroorganizme v tleh). Ker na sprejem kalcija močno vpliva tudi dušik, mora biti njegova vsebnost v tleh uravnotežena, ne sme ga biti premalo niti preveč. Torej gnojenje z organskimi gnojili uskladite s potrebami rastlin. Pri gnojenju naj vas nikoli ne premamita želja po višjem pridelku in dodajanje za malo večji pridelek. A za to je letos že prepozno. Zelo pomembno je tudi, da dovolimo sadikam razviti dovolj gost, močan koreninski sistem. Tudi zdaj jim še lahko pomagate pri tem. Zemlja naj bo rahla, okopljite jih. Odstranite vse načete plodove, saj samo slabijo rastlino. Nekateri imate zelo nizke, kompaktne rastline (predvsem paprike), ki imajo veliko cvetov. Odstranite odvečne cvetove. Pustite v prvi etaži največ tri plode. Kot vidim, se rastline paprike ponekod pri zemlji obraščajo. Vse te poganjke potrgajte. Tudi paradižniku odstranite vse zalistnike, saj so listi na njih ogromen potrošnik kalcija. Rastline zalijte s pripravki, ki vsebujejo morske alge. To naredite trikrat zapored na pet dni. Predvsem pa je potrebno redno namakanje. Da bo učinkovitejše, okoli plodovk namestite zastirko, pokrijte tla. Zdaj je tudi čas, da rastlinjake in tudi posevke na prostem zasenčite.

Zdaj pa še o jajčnih lupinah

Mnogi so prepričani, da dajanje jajčnih lupin v jamice za sajenje plodovk pomaga. Pa ni tako. Jajčne lupine so res sestavljene iz kalcija, a je v zelo velikih molekulah kalcijevega karbonata, ki ni dostopen rastlinam. Seveda je odlična hrana za mikroorganizme, a da bi ga rastlina lahko uporabila, se mora razgraditi na veliko manjše molekule. To pa traja tudi več mesecev. Zato pa si lahko jajčne lupine vseeno pripravimo tako, da bo kalcij postal topen v vodi in uporaben za rastline. Jajčne lupine zmeljemo z navadnim mlinčkom za kavo. Take hranimo na suhem. Ko je čas za uporabo kalcija, jih zmešamo z alkoholnim kisom v razmerju 1 : 1. Dve veliki žici take mešanice potrebujete za približno 5 l vode. Na začetku se taka mešanica izredno peni, zato naj bo posoda precej velika. Razredčeno z vodo uporabljajte zdaj še za zalivanje, ko bo zelo vroče, pa jo dajte tudi v škropilnico in z njo škropite po listih v bližini rastočih plodov, saj kalcij v vročini pogosto ne pride do plodov. Seveda pa je lažje, če kalcij dodamo rastlinam z listnimi gnojili, ki jih dobimo v vseh bolje založenih trgovinah s kmetijskim materialom. Ta listna (foliarna) gnojila so dovoljena tudi v ekološki pridelavi. Nimajo karenčne, čakalne dobe. Plodovi so užitni takoj. Opozarjam pa vas, da z gnojenjem s kalcijem ne pretiravajte. Je namreč antagonist kaliju. Rastline, ki jih boste preveč gnojili s kalcijem, bodo trpele pomanjkanje kalija. Če vam plodovi paradižnika nočejo dozoreti, zgornji deli plodov ostajajo zeleni ali rumeni, stene plodov pa trde, potem se to pri vas že dogaja. Vedno velja, vse počnemo zmerno, po zdravi kmečki pameti. Samo to zagotavlja zdrav in tudi kakovosten pridelek.

Objavljeno v reviji Jana, št. 28, 15. julij 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

01_Jana_28.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.