Zgodbe

Ozempic se prodaja kot vroče žemljice

L. J. in Dženana Kmetec
29. 5. 2024, 18.20
Posodobljeno: 29. 5. 2024, 20.02
Deli članek:

Učinkovina semaglutid, ki jo vsebuje zdravilo Ozempic, zadnja leta ni več namenjena zgolj zdravljenju sladkorne bolezni, temveč tudi debelosti. Ko so raziskave (in nekateri znani obrazi) potrdile njeno učinkovitost pri izgubi telesne teže, se je prodaja Ozempica povečala kar za petkrat, to je celo povzročilo motnje v oskrbi s tem zdravilom za diabetike. K sreči obstaja povsem enakovredna alternativa, sporočajo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenija. A tudi ta, kajpak, ni namenjena tistim, ki bi se želeli na hitro, do morja, znebiti nekaj odvečnih kilogramov.

Shutterstock
Za izgubo nekaj malega odvečnih kilogramov je še vedno veliko bolje, če namesto v lekarno zavijemo na bližnji hrib.

Učinkovino semaglutid je leta 2022 Evropska agencija za zdravila odobrila tudi za zdravljenje debelosti, a le za bolnike z indeksom telesne mase nad 30 oziroma 27, če imajo tudi določene pridružene bolezni. Ker so z njeno pomočjo težo izgubili številni znani, kot sta Kim Kardashian in Elon Musk, je to prepričalo ljudi po vsem svetu. Tako marsikdo, ki sicer iz zdravstvenega vidika ni upravičen do tega zdravila in le želi izgubiti nekaj odvečnih kilogramov, išče stranpoti. Celo proizvajalec zdravila, podjetje Novo Nordisk, je presenečeno ugotovil, da je povpraševanje po vsem svetu že zdavnaj preseglo pričakovano porabo. Američani so razvili primerljivo zdravilo, ki naj bi bilo enako uspešno za zdravljenje debelosti. Kmalu naj bi ga registrirali tudi v Evropi.

Shutterstock
Čudežno zdravilo za debelost

63 evrov za en zavojček

Od leta 2020 tudi pri nas konstantno narašča izdaja zelenih in belih (samoplačniških) receptov. Zdravila, ki je predpisano na zeleni recept v breme ZZZS, ponavadi ni treba doplačati, saj je krito iz obveznega zavarovanja. Cena zavojčka zdravila, izdanega na beli recept, pa znaša okrog 63 evrov. Ozempic zmanjša apetit, posledica pa je izguba telesne teže. Vedno pogostejše pa so tudi njegove zlorabe. Ker pridejo z malo spretnosti do injekcij Ozempica tudi tisti, ki jih ne potrebujejo nujno, to vpliva na dostopnost zdravila za sladkorne bolnike. Motnje z dobavo v Sloveniji, Evropi in svetu trajajo že več mesecev, obstaja pa alternativna rešitev. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije sporoča, da je v Sloveniji brez kakršnihkoli motenj dosegljiv Trulicity, ki je enakovreden Ozempicu. Zdravili sta povsem primerljivi, le da je Trulicity nekoliko varnejše (ima manj pojavov zapletov diabetične retinopatije). 1 mg Ozempica je ekvivalenten odmerek 1,5 mg Trulicityja.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 22, 28. maj, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast