Na koncu o popolnosti odločajo lačna usta, ki kar cmokajo od užitka. Barbara Kvas, ustvarjalka kulinaričnih vsebin na spletni strani Sit Fit, je z nami delila trio receptov za nesramno dobre jedi.
Najboljša (po želji brezmesna) bujta repa
»S tradicijo ni heca, zato sem upoštevala vse nasvete za pripravo tradicionalne bujte repe. Odlična je z mesom ali pa brez njega,« pravi Barbara Kvas in nam svetuje, da bujto repo postrežemo s kosom kruha, lahko pa tudi s pečenico ali kranjsko klobaso.
BARBARIN NAMIG
Tako kot za večino zimskih enolončnic in juh je tudi za bujto repo značilno, da je boljša naslednji dan in da je najbolje, da je skuhamo več ter jo imamo za večkrat.
Sestavine
- 500 g kisle repe
- 5 poprovih zrnc
- 1 lovorjev list
- 1 l vode (plus dodatno po potrebi)
- 80 g prosene kaše
- 4 žlice olja
- 1 manjša čebula
- 4 stroki česna
- 2 žlici moke
- 1 žlica mlete sladke paprike
- 1/2 žličke majarona
- 1 žlička soli
- poper
Priprava
1. V velik lonec damo kislo repo. Če se nam zdi prekisla, jo prej splaknemo. V lonec damo še poprova zrnca in lovorjev list ter repo zalijemo z vodo. Zavremo in kuhamo približno 30–40 minut. Nato v repo stresemo proseno kašo in kuhamo še 15 minut.
2. Pripravimo prežganje: v ponvi segrejemo olje in dodamo sesekljano čebulo ter kuhamo toliko časa, da se čebula zmehča. Nato dodamo moko, dobro premešamo in kuhamo vsaj pet minut. Dodamo sesekljan česen in kuhamo, da zadiši. Potresemo še mleto papriko, majaron in sol ter dobro premešamo in kuhamo še minuto.
3. Prežganje dobro umešamo v repo in kuhamo še 10 minut. Če je bujta repa pregosta, dodamo še malo vode. Jed zavremo, pokusimo ter dosolimo in popopramo po potrebi. Že želimo, lahko v pripravljeno bujto repo umešamo še kuhano in narezano pečenico ali kranjsko klobaso, čudovita pa je tudi le s kosom kruha ali čisto brez vsega.
Preostanek receptov iz prispevka vas čaka v reviji Jana, št. 4, 28. januar 2025.