Nasveti

Krompirjev zos (golaž) po receptu dobre botre

Andreja Comino
25. 11. 2024, 08.00
Deli članek:

»Velikokrat se malo pošalim, da bi mi največ odtehtalo, če bi imela doma vsak dan nekaj skuhano. Zdi se mi namreč, da se vselej vrtim v začaranem krogu 'kaj skuhati'. To pa zato, ker je vsak iz naše družine po svoje izbirčen oziroma neješč,« razlaga Alenka Husič. Nekaj pa imajo vsi radi: krompirjev zos po receptu krstne botre. Tekst: ANDREJA COMINO

revija Jana
Krompirjev golaž

Alenka med tednom najraje pripravlja jedi, ki niso preveč zahtevne in ne vzamejo preveč časa. To so testenine na 1001 način, pojedo tudi ogromno perutnine (na žaru, v omaki, s prilogami …). »Še najmanj je pri nas ocvrte hrane. Če že, je pečena v pečici. Zase lahko mirno rečem, da jem vse, z izjemo kakšnih vampov oziroma krvavic. Od zelenjave, ki jo naravnost obožujem, pa ne maram edino rukole. Skozi leta kakšni hrani vseeno dam priložnost, tako denimo spodbujam tudi najmlajšo hčer Ano, z rukolo pa nikakor ne prideva skupaj,« pravi Alenka, ki je odraščala s krstno botro, ki je žal že pokojna, nekoč pa je skrbela zanjo, za brata Saša in mlajšo sestro Vesno, ko sta bila starša v službi. Ob prihodu iz šole je doma vselej dišalo, in Alenka se je dokaj hitro začela smukati po kuhinji ter spremljati, kako se kaj pripravlja. Po botrinem receptu še vedno rada skuha krompirjev »zos« (golaž), h kateremu se prilegajo kuhane in na kolobarčke narezane hrenovke ter šmorn. Alenkini domači imajo šmorn zelo radi po enolončnici za posladek, ona pa ga poje kar pri zosu.

Mateja J. Potočnik
Alenka Husič, glasbenica

Sestavine

  • 500 g krompirja
  • 200 g čebule
  • 2–3 stroki česna
  • 1–2 žlici moke
  • 1 l zelenjavne ali mesne juhe
  • 2 lovorova lista
  • 1 čajna žlička mletega popra
  • 1 čajna žlička soli (po okusu)
  • malo materine dušice
  • 1 žlica kisa
  • 1 žlica sladke paprike
  • 2–3 žlice olja
  • po želji malo hrenovk

Priprava

1. Krompir olupimo in narežemo na kocke, stresemo v lonec  ter solimo, dodamo materino dušico, lovorjev list in kuhamo 20–25 minut.
2. Vmes nasekljamo manjšo čebulo, jo prepražimo na olju (da postekleni) dodamo malo moke in mešamo, nato dodamo sladko papriko in zalijemo z vodo, ki se kuha s krompirjem (Alenka običajno vzame palični mešalnik ter zmeša čebulo, moko in tekočino, da ni grudic). Vse skupaj nato vmešamo v kuhan krompir, dodamo žlico kisa, še malenkost posolimo in poramo. V juho zdaj zamešamo že kuhane in na kolobarje narezane hrenovke ter pokuhamo  še kakšnih pet minut. Jed je gotova.

ALENKIN NAMIG
Juha se kuha vsega skupaj dobre pol ure (ne sme se predolgo, da ni krompir prekuhan). Zraven prija šmorn (slan carski praženec) ali pa kos kruha.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 47, 19. november 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!