Alenka med tednom najraje pripravlja jedi, ki niso preveč zahtevne in ne vzamejo preveč časa. To so testenine na 1001 način, pojedo tudi ogromno perutnine (na žaru, v omaki, s prilogami …). »Še najmanj je pri nas ocvrte hrane. Če že, je pečena v pečici. Zase lahko mirno rečem, da jem vse, z izjemo kakšnih vampov oziroma krvavic. Od zelenjave, ki jo naravnost obožujem, pa ne maram edino rukole. Skozi leta kakšni hrani vseeno dam priložnost, tako denimo spodbujam tudi najmlajšo hčer Ano, z rukolo pa nikakor ne prideva skupaj,« pravi Alenka, ki je odraščala s krstno botro, ki je žal že pokojna, nekoč pa je skrbela zanjo, za brata Saša in mlajšo sestro Vesno, ko sta bila starša v službi. Ob prihodu iz šole je doma vselej dišalo, in Alenka se je dokaj hitro začela smukati po kuhinji ter spremljati, kako se kaj pripravlja. Po botrinem receptu še vedno rada skuha krompirjev »zos« (golaž), h kateremu se prilegajo kuhane in na kolobarčke narezane hrenovke ter šmorn. Alenkini domači imajo šmorn zelo radi po enolončnici za posladek, ona pa ga poje kar pri zosu.
Sestavine
- 500 g krompirja
- 200 g čebule
- 2–3 stroki česna
- 1–2 žlici moke
- 1 l zelenjavne ali mesne juhe
- 2 lovorova lista
- 1 čajna žlička mletega popra
- 1 čajna žlička soli (po okusu)
- malo materine dušice
- 1 žlica kisa
- 1 žlica sladke paprike
- 2–3 žlice olja
- po želji malo hrenovk
Priprava
1. Krompir olupimo in narežemo na kocke, stresemo v lonec ter solimo, dodamo materino dušico, lovorjev list in kuhamo 20–25 minut.
2. Vmes nasekljamo manjšo čebulo, jo prepražimo na olju (da postekleni) dodamo malo moke in mešamo, nato dodamo sladko papriko in zalijemo z vodo, ki se kuha s krompirjem (Alenka običajno vzame palični mešalnik ter zmeša čebulo, moko in tekočino, da ni grudic). Vse skupaj nato vmešamo v kuhan krompir, dodamo žlico kisa, še malenkost posolimo in poramo. V juho zdaj zamešamo že kuhane in na kolobarje narezane hrenovke ter pokuhamo še kakšnih pet minut. Jed je gotova.
ALENKIN NAMIG
Juha se kuha vsega skupaj dobre pol ure (ne sme se predolgo, da ni krompir prekuhan). Zraven prija šmorn (slan carski praženec) ali pa kos kruha.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 47, 19. november 2024.