Žižole (znanstveno ime Ziziphus jujuba), poznane tudi kot kitajski dateljni, so majhni sadeži drevesa, ki izvira iz Azije, predvsem iz Kitajske. Zelo priljubljene pa so tudi v Indiji, Koreji, na Japonskem in v nekaterih delih Sredozemlja. V preteklosti so jih širili trgovci, ki so potovali po svilni poti, in tako so te sadeže prinesli tudi v Sredozemlje, na Bližnji vzhod in pozneje v Evropo. Danes jih gojijo marsikje po svetu, predvsem v toplem in suhem podnebju, kot je v Južni Ameriki, Kaliforniji, južni Evropi in celo Avstraliji. Drevo žižole spada v družino krhlikovk (Rhamnaceae). Okrogli ali ovalni plodovi z rdeče-rjavo lupino imajo čvrsto, hrustljavo teksturo in sladek okus, podobno kot jabolka. Ko se posušijo, pa postanejo mehkejši, slajši in podobni datljem, zaradi česar jih pogosto primerjajo z njimi.
Koristijo prebavi in lajšajo stres
Žižole niso le okusno sadje, temveč tudi prava zakladnica hranilnih snovi, vitaminov in mineralov, zaradi česar so izjemno cenjene. Vsebujejo veliko vitamina C, ki pomaga v boju proti prostim radikalom, krepi imunski sistem in izboljšuje vsrkavanje železa v telesu. Poleg tega vsebujejo vitamine skupine B (B1, B2, B6), ki so ključni za pravilno delovanje živčnega sistema in presnovo energije, pa tudi dosti kalija in železa. Prvi uravnava krvni tlak, saj pomaga pri odstranjevanju presežka natrija iz telesa. Železo pa je ključno za tvorbo hemoglobina, ki omogoča transport kisika po telesu. Žižole so odličen vir prehranskih vlaknin, kar je pomembno za zdravo prebavo. V tradicionalni kitajski medicini so jih tisočletja uporabljali kot naravno sredstvo za lajšanje stresa, tesnobe in nespečnosti. Znanstvene raziskave potrjujejo, da vsebujejo spojine, ki sproščajo živčni sistem, zmanjšujejo napetost in izboljšujejo kakovost spanja.
Vsestransko uporabne
Sveže sadeže lahko jemo samostojno ali pa jih narežemo v solate, smutije ali sladice. Posušene lahko uporabimo kot naravno sladilo v pecivu, piškotih ali za prigrizek. V tradicionalni kitajski medicini pa je iz posušenih sadežev posebej priljubljen čaj. Ta ima blagodejne učinke na živčni sistem, pomaga pri nespečnosti in sproščanju. Le redki vedo, da iz žižol lahko pripravimo tudi okusno marmelado, ki jo nato uživamo zjutraj na kruhu ali v sladicah.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 41, 8. oktober 2024.