Albicija mi je bila vedno všeč kot okrasna rastlina. Dolgo pa so mi bile popolnoma neznane njene številne zdravilne lastnosti. Zame so bile pravo odkritje, in ker je na Primorskem veliko albicij, ni bilo težko dobiti nekaj cvetov, listov in skorje, da sem njene učinke preizkusila tudi v praksi. V nadaljevanju je nekaj preizkušenih receptov.
ZDRAVILO
Zakaj albiciji pravijo tudi rastlina sreče? Njeni cvetovi in skorja imajo antidepresivni učinek, cenjeni in preizkušeni so predvsem v tradicionalni kitajski medicini. Pravijo, da cvetovi dvignejo duha, skorja pa je sidro duha. Skupaj sproščajo napetost in pomirjajo. S pomočjo albicije bomo lažje prebrodili težke življenjske preizkušnje, kot so ločitev, izguba bližnje osebe, izguba službe, zlomljeno srce … V teh primerih je najbolje kombinirati cvetove in skorjo. Iz njih si pripravimo čaj. Če se počutimo zaskrbljeni, brezvoljni, pod stresom, nam bosta pomagala čaj ali tinktura le iz cvetov. Skorja ima močnejše, a malce drugačne učinke, bolj pomirjujoče in sproščujoče. Priporočajo jo, kadar zaradi skrbi in stresa ne moremo spati. Kaj vam najbolj pomaga in ustreza, pa boste najlažje ugotovili s preizkušanjem. Opozorila pa bi, da nikakor ne jemljite kakršnih koli zeliščnih pripravkov, niti albicije, če že jemljete kakšna zdravila. Tudi s količino ne pretiravajte.
Čaj iz albicijinih cvetov
Pripravimo si ga, kadar smo razdražljivi, slabe volje, zmedeni, nam manjka energije ... Pomaga tudi, da lažje zaspimo, in izboljšuje spomin. Pomiril in razkužil naj bi tudi boleče grlo.
Sestavine:
- 3–4 sveži cvetovi albicije
- 3 dcl vode
Priprava: cvetove prelijemo z vrelo vodo, pokrijemo in po 5 minutah precedimo. Pijemo počasi mlačnega. Ker diši lepo, sladko in ima prijeten okus, ga ni treba dodatno sladkati.
Poletni ledeni čaj iz albicijinih cvetov
Tudi če nimamo posebnih težav, nam bo koristil. Privoščimo si ga poleti, ko drevo cveti. Dodamo lahko vejico sveže melise, mete, citronke, timijana … Pijemo ohlajeno. Po želji sladkamo z medom ali zeliščnimi sirupi.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 32, 6. avgust, 2024.