Pred skoraj tremi desetletji se je v Lazah pri Logatcu začela navdihujoča zgodba o Mlekarni Krepko. Pravzaprav je to zgodba o njihovi tradicionalni izdelavi kefirja iz pravih kefirnih zrn, po kakršni slovijo tudi stoletniki s Kavkaza, ki prav zaradi kefirja zdravi in vitalni dočakajo visoko starost. Direktorica in lastnica Sandra Turnšek z bratom Danijelom Kelečevićem nadgrajuje vizionarsko zgodbo svojih staršev, ki so ju že zelo zgodaj navdušili nad vsakodnevnim pitjem tega eliksirja življenja. Nedavno so razvili dva nova izdelka, prvega s kolagenom in božanskim okusom vrtnice za sijočo lepoto, drugega z obiljem beljakovin za športno aktivne.
V njihovi družini so kefir uživali vsak dan. »Že ko sem bila otrok, je bil vedno v našem hladilniku, takrat še iz proizvodnje sarajevske mlekarne. Ko ga v trgovinah pri nas ni bilo mogoče več dobiti, sta se starša sprva po prava kavkaška kefirna zrnca podala v države nekdanje Sovjetske zveze. Oče Branko mi je z njimi in slovenskim mlekom vsak dan pripravljal pravi, tradicionalni kefir, zapomnila sem si ga po neprecenljivem okusu in tem, da nam je vsem dajal energijo. To so bili časi, ko so bili mleko in mlečni izdelki tudi pri nas res izjemno cenjeni,« pripoveduje Sandra Turnšek, direktorica in solastnica Mlekarne Krepko.
Janina nagradna igra
Vse ljubitelje tradicionalnega kefirja iz pravih kefirnih zrn vabimo k sodelovanju v nagradni igri. Nagradno vprašanje se glasi: Kakšen okus ima novi kefir s kolagenom Mlekarne Krepko? Odgovor nam skupaj s svojimi podatki in telefonsko številko pošljite na naslov: Revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje, na e-naslov jana@media24.si, ali ga oddajte na spletni strani Revije Jana na Facebooku.
Po zaključku nagradne igre (12. aprila) bomo izžrebali sedem nagrajencev. Vsak bo prejel tedenski paket tradicionalnega kefirja Mlekarne Krepko. Dostavila mu ga bo dostavna služba Mlekarne Krepko. Sodelujte!
Pred skoraj tremi desetletji, v mladi državi Sloveniji, se je iz te njihove skupne ljubezni začela rojevati Mlekarna Krepko, ki je danes specializirana za tradicionalni kefir. »Ko so po osamosvojitvi Slovenije zaradi izgube nekdanjega jugoslovanskega trga zadružni obrati propadali, sta starša odkupila sirarno v Lazah pri Logatcu. S posebno strastjo sta v njej začela proizvajati pravi tradicionalni kefir iz kavkaških kefirnih zrnc.«
Skrivnost kefirnih zrn
Za boljše razumevanje zgodbe o njihovem kefirju je najprej treba pojasniti, kaj sploh so kavkaška kefirna zrnca. »Pravi tradicionalni kefir nastane le iz kefirnega zrnca, ki je pravi čudež narave. To je gobica, podobna cvetačnemu cvetu, ki je skupek več kot sto rodov mikroorganizmov in kvasovk, ki v simbiozi živijo v tem zrnu. Znanstveniki še danes ugotavljajo, kako je kefirno zrno sploh nastalo. Do danes to ni znano! Narava nas varuje in nam daje na vsakem koraku tisto, kar naj bi nam koristilo. Mi skušamo sobivati z naravo, uporabljati, kar nam daje, in to širiti med ljudi. Na Kavkazu, od koder izvira kefirno zrno, je še danes veliko stoletnikov. Živijo dolgo in kakovostno življenje brez zdravnikov.«
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 14, 04. 04. 2023.