Prav je, da se dobre stvari deli
Kako si kefir pripravlja Andreja Turk?

Kefir je izredno krepčilen in koristen napitek, ki si ga lahko čisto preprosto naredimo sami doma. Potrebujemo le kefirjeva zrna, ki pa sploh niso tako težko dostopna, kot bi si morda mislili, in jih je mogoče dobiti popolnoma zastonj. Namesto da bi naštevali kopico pozitivnih učinkov kefirja, ki sicer niso zanemarljivi, smo o njegovi pripravi in učinkih povprašali Andrejo Turk iz Zabukovice pri Žalcu, ki si kefir, tako kot mnogo drugih stvari, že lep čas izdeluje sama.
Andreja, po izobrazbi ekonomistka, po srcu pa usposobljena energoterapevtka, se raziskovanju zdravega sloga življenja posveča že vrsto let. Zaveda se, da so za dobro počutje potrebni tako zdrava prehrana in zdrave misli kot uporaba neškodljivih izdelkov v kozmetiki ter povsod drugje. Verjame, da je tisto, kar si izdelamo sami, najboljše za nas. »Je pa res, da si vsega vendarle ne moremo sami narediti, saj nimamo časa.« Sama peče kruh, pripravlja kefir in izdeluje vso kozmetiko razen šampona, a je lažje, če se ljudje povežejo ter si izdelke izmenjujejo. Še posebej veliko je vredno to, da pri domačih izdelkih vemo, kaj jemo.
S kefirjem do urejene prebave. Ena izmed glavnih koristi, ki jo pripisujejo pitju kefirja, je urejena prebava in izboljšanje odpornosti, kar je tako ali tako povezano, saj vemo, da je naše zdravje odvisno od zdravega črevesja. Andreja se je pred časom odločila, da si bo začela sama izdelovati kefir, prav zato, da si uredi prebavo. Ker je od takrat že kar dolgo, se niti ne spomni več, kje je dobila kefirjeva zrna, zelo dobro pa ve, da se ji je prebava kmalu uredila.
Več v Zarji št. 26, 28. 6. 2016
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
