Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Recept za noro dobro krompirušo, ki vedno uspe


L.J.
17. 5. 2025, 05.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Če obožujete krompir, bo ta noro dobra krompiruša pravi hit na vašem krožniku. Enostavna, zlatorjavo zapečena in božansko okusna!

recept na preizkusnji.jpg
Shutterstock
Noro dobra krompiruša

S prijateljico Branko imava neverjetno podoben okus za hrano. Med drugim obe obožujeva krompir, zato se je Branka več let čudila, kako še nikoli nisem jedla krompiruše (krompirjeve pite), ko pa je to nekaj najboljšega na tem svetu. Pa sem le prišla na obisk ob pravem trenutku, ko si jo je naredila za kosilo, skupaj z veliko skledo solate. Kako je to dobro! Mi daš recept, prosim?

Sestavine

  • 1 kg krompirja
  • 2 večji čebuli
  • 250 g kisle smetane
  • 500 g vlečenega testa (6 kosov)
  • 100 ml olja
  • ½ čajne žličke soli
  • grobo mlet poper
  • ¼ čajne žličke naribanega muškatnega oreščka
  • sezamova semena (po želji)

Priprava

1. Krompir naribamo, dodamo kislo smetano, na grobo sesekljano čebulo in začimbe – sol, poper in muškatni orešček. Dobro premešamo.

2. Na delovni površini razgrnemo kos vlečenega testa in nanj stresemo šestino krompirjevega nadeva, enakomerno razporedimo po površini in zavijemo v zvitek. Postopek ponovimo še s prestalimi kosi testa in nadevom.

3. Pekač premažemo z oljem, vanj položimo zvitke, te pa premažemo z mešanico olja in 100 ml hladne vode. Pekač postavimo v ogreto pečico na 185 stopinj Celzija za 40 minut. Med peko zvitke še dvakrat premažemo z mešanico olja in vode. Ko to storimo zadnjič, lahko po želji posujemo s sezamovimi semeni.

Objavljeno v reviji Jana, št. 19, 13. maj 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.