Nasveti

Učinkovito proti aknam

Jana
16. 9. 2009, 14.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Čeprav so akne predvsem zdravstvena nadloga, mnogi še vedno delajo napake z uporabo nepravilnih kozmetičnih sredstev.

Akne oziroma mozoljavost se pojavijo pri najstnikih, včasih še prej. To pomeni, da se na koži (najpogosteje na obrazu) pojavljajo gnojni izpuščaji z belim ali črnim ogrcem na vrhu, lahko pa tudi velike in boleče bule, napolnjene z gnojem. Akne pri mladostnikih so posledica hormonskih sprememb.

 

Za najstnika so mozolji velikanska težava, medtem ko se drugim zdijo nekaj obrobnega, ker pač ne ogrožajo življenja in niso »resna« bolezen. Mladostnik pa zaradi njih trpi, izogiba se družbe, dobi kompleks manjvrednosti, skratka povzročajo mu telesno in duševno škodo. Zato ni čudno, da vsi najstniki, ki se jih loti nadloga z mozolji, tako mrzlično iščejo rešitev zanjo. Na spletu lahko preberemo vsa mogoča priporočila, zato najprej nekaj opozoril: aken ne povzroča prehrana, zato posebne diete niso potrebne. To so dokazali z obsežnimi znanstvenimi raziskavami o vplivu mesa, čokolade, ocvrtega krompirčka in tudi pice na nastanek aken. Zdrava hrana je priporočljiva zaradi siceršnjega zdravega razvoja, aken pa ne preprečuje niti ne zdravi. Prav tako ni res, da akne dobijo tisti, ki se premalo umivajo. Številni mladi zaradi takega razmišljanja kožo zelo agresivno drgnejo z različnimi preparati in si s tem naredijo več škode kot koristi. Za redno nego je treba področja z aknami umivati z blagim milom, ki ga kupimo v lekarni. Najbolje je, da si prizadeti del kože umijemo dvakrat na dan, zjutraj in zvečer.
Kako nastanejo akne
Akne nastanejo v mešičkih oziroma porah, iz katerih rastejo dlake. V porah so žleze lojnice, ki izločajo loj, da se površina kože naolji. Večinoma lojnice izločajo natanko toliko loja, kolikor ga potrebujemo. Med puberteto pa hormoni spodbujajo delovanje lojnic, da izločijo več loja, in zaradi tega se pore rade zamašijo. Bakterije, ki so na površini kože, ostanejo ujete v zamašenih porah in se začno v njih množiti. Območje okrog pore pordeči in oteče. To je začetek nastanka akne. Če pora ostane zaprta, vendar nabrekne nad kožo, je to bel mozoljček. Če pa je zamašena, a ostane odprta, površina nad njo potemni, in to je črn ogrc. Včasih se stena pore pod kožo odpre, loj z bakterijami in odmrlimi celicami vred steče pod kožo, kar povzroči, da nastane rdeč mozolj. Včasih se v teh mozoljih nabere gnoj, kar je posledica odziva telesa na bakterijsko okužbo. Zamašene pore, ki odprejo svojo steno zelo globoko v koži, povzročijo nastanek stržena, ki je okužen in je zaradi tega tudi večji od običajnega mozolja.
Po zdravila v lekarno!
Za odpravljanje mozoljev je danes na voljo veliko različnih izdelkov, ki jih dobimo že v običajnih trgovinah. Toda če hočemo zanesljiv učinek, je bolje po take izdelke zaviti v lekarno oziroma specializirano trgovino. Na voljo so kreme, tekočine in tablete oziroma kapsule, ki jih je mogoče dobiti brez recepta. Tekočine večinoma vsebujejo alkohol, lahko pa tudi salicilno kislino. Alkohol ima bolj skromen učinek, poleg tega kožo precej izsuši. Salicilna kislina je sicer lahko učinkovita, vendar ne vpliva na izločanje loja, in če jo nehamo uporabljati, se bodo mozolji spet pojavili. Staro zdravilo je tudi peroksid, ki prav tako izsuši kožo. Znani so tudi izdelki, ki vsebujejo žveplo, vendar imajo tudi druge dodatke. So sicer učinkoviti, a koža zaradi njih pordeči in se začne luščiti.
V zadnjem času je medicinska znanost ugotovila, da je mogoče zelo učinkovito odpravljati mozolje z laktoferinom. To je posebna beljakovina, ki veže železo in s tem preprečuje mikroorganizmom (bakterijam), da bi se vezali na železo in si s tem zagotovili rast ter razvoj. Z drugimi besedami, laktoferin učinkuje protimikrobno in preprečuje, da bi bakterije v porah povzročile nastanek mozoljev. Laktoferin kot zelo učinkovito snov raziskujejo tudi za uporabo na nekaterih drugih medicinskih področjih. Med drugim preprečuje vnetje (zato ga raziskujejo za revmatologijo), zmanjša rdečino in oteklino, poleg tega je antioksidant. To pomeni, da se prizadeta koža hitreje in lažje obnovi, kar zagotavlja, da na mestu, kjer je bil mozolj, ne bo brazgotine oziroma bo ta kmalu izginila. Laktoferin je glavna učinkovina v beljakovinskem kompleksu praventin, ki ga dobimo v kapsulah bactosan. Te so na voljo tudi v naših lekarnah in specializiranih trgovinah. Največ o učinkovanju omenjenih sestavin povedo zadovoljni komentarji mladih na spletnih forumih. Klinične raziskave pa so pokazale, da se je pri veliki večini (95 odstotkov) koža v osmih tednih rednega jemanja močno popravila.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste