Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Krompirjev golaž z gobami


Jana
8. 10. 2010, 10.18
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Za 4 osebePriprava: 20 minutKuhanje: 30 minut Sestavine: 700 g krompirja * 2 žlici olja * 2 žlički masla * 150 g sesekljane čebule * 1 žlica sladke mlete paprike * sol * ščepec kumine * 1 žlica paradižnikove mezge * 500 g mešanih svežih gob * 3 stroki česna * 1 dl kisle smetane * sol * poper * sesekljan peteršilj.

Krompirjev golaž z gobami

Priprava: Krompir olupimo, umijemo in narežemo na kocke. Na žlici olja in žlički masla počasi prepražimo sesekljano čebulo, da postekleni in se zmehča. Dodamo krompir, premešamo, potresemo s papriko, soljo in kumino ter pražimo toliko časa, da se krompir osuši. Primešamo paradižnikovo mezgo in prilijemo toliko vroče vode, da je krompir skoraj pokrit. Posodo pokrijemo s pokrovom in pustimo, da krompir na šibkem ognju počasi vre, dokler ni mehak. Medtem očistimo gobe in jih narežemo na lističe. V ponvi segrejemo preostanek olja in masla. Prepražimo na drobno sesekljan česen, da zadiši, nato dodamo gobe in jih pražimo ter mešamo toliko časa, da se osušijo. Zalijemo jih s smetano, solimo in popramo. Pustimo, da gobova omaka prevre, nato jo zlijemo h krompirju. Golaž naj vre še 5 minut, nato ga potresemo s sesekljanim peteršiljem in ponudimo.

Nasvet: V sezoni gob uporabimo sveže gobe, lahko samo eno vrsto, bolje pa je, da  jih je več vrst. Kadar ni svežih, vzamemo gojene šampinjone in dodamo pest suhih jurčkov, ki jih prej namočimo v mlačni vodi, da se napnejo. Seveda pa lahko uporabimo tudi zamrznjene gobe, če jih imamo shranjene v zamrzovalniku.

cloud-rain

Trenutno

11 °C

Deževno

sobota, 26. 4

Deževno

9 / 15 °C cloud-rain

nedelja, 27. 4

Delno oblačno

10 / 18 °C cloud-sun

ponedeljek, 28. 4

Delno oblačno

7 / 20 °C cloud-sun

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.