Kosmiči, polnozrnati kruh in francoske bagete so najslabša izbira za zajtrk
Nevidna grožnja naši prehrani: od kosmičev do kruha, evropska živila so prepojena s tako imenovanimi večnimi kemikalijami (PFAS).
Zajtrk velja za najpomembnejši obrok dneva, a najnovejša študija Pesticide Action Network Europe (PAN) opozarja, da žitni kosmiči, polnozrnati kruh ali francoska bageta morda niso najboljša izbira, poroča Guardian.
V prvi takšni raziskavi na ravni EU so strokovnjaki preučili 65 različnih žitnih izdelkov, ki so jih kupili v 16 evropskih državah. Med vzorci so bili kosmiči, beli in polnozrnati kruh, testenine, moka in drugi pekovski izdelki.
V skoraj 82 odstotkih vseh analiziranih vzorcev so odkrili trifluorocetno kislino (TFA), ki spada med tako imenovane "večne kemikalije" (PFAS). Pšenični izdelki so bili ob tem bistveno bolj onesnaženi kot drugi izdelki na osnovi žit.
Največjo onesnaženost so zaznali v žitnih kosmičih na Irskem, povprečne koncentracije TFA so bile v nekaterih primerih celo 100-krat višje kot tiste, običajno izmerjene v pitni vodi. Na drugo mesto je raziskava postavila belgijski in nemški polnozrnati kruh, na tretje francoske bagete.
Nujno zlo: večne kemikalije
PFAS (per- in polifluorirane snovi) so skupina več kot 10.000 kemikalij, ki se zaradi svojih fizikalno-kemijskih lastnosti pogosto uporabljajo v industrijskih in potrošniških izdelkih. Prisotne so povsod - v embalaži, oblačilih, hrani in vodi, celo našem telesu.
Te izjemno obstojne kemikalije omogočajo številne tehnološke rešitve, a hkrati postajajo eden največjih ekoloških izzivov našega časa. Znanstvene raziskave povezujejo PFAS z različnimi zdravstvenimi težavami, med drugim z rakom, povišanim holesterolom, neplodnostjo ...
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se