Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

FOTO: Dan slovenske hrane v Pedenjpedu


B. B.
20. 11. 2015, 12.40
Posodobljeno
21. 11. 2015 · 18:45
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

pedenjped_01.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
pedenjped 01
pedenjped_06.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
pedenjped_04.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
pedenjped_02.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Foto: B. B.

V šolah in vrtcih ter številnih podjetjih in drugih ustanovah so danes obeležili dan slovenske hrane. Poleg tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki ga sestavljajo kruh, mleko, maslo, med in jabolka, so v treh največjih enotah novomeškega vrtca Pedenjped (fotografije so iz enote Pedenjped) pripravili tudi kuharske in druge ustvarjalne delavnice ter celo mini tržnico, na kateri so se predstavili njihovi lokalni dobavitelji hrane.

Tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane obeležujemo vsak tretji petek v novembru. Tradicionalni slovenski zajtrk, ki poteka že peto leto zapored, je prerasel v dan slovenske hrane, ki ga obeležujemo četrtič. Nastala sta na pobudo Čebelarske zveze Slovenije in se vse bolj širita tudi med drugimi evropskimi državami.

Lani je tradicionalni slovenski zajtrk pripravilo 667 vzgojno-izobraževalnih zavodov, ki jim je kmetijsko ministrstvo povrnilo stroške, veliko pa je bilo tudi tistih, ki so projekt v celoti izpeljali s pomočjo donacij. Tradicionalni zajtrk je tako pojedlo 257.000 otrok v vrtcih in osnovnih šolah.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.