Mlekomati skromno obiskani, na Ptuju je propadel
»Mleko iz mlekomata je sveže, nič mu ni odvzeto, za razliko od mleka na trgovskih policah, ki so mu odvzete maščobe in druge snovi ter dodana voda,« je poudarila Ana Rabič iz Kmetije Rabič, ki ima od februarja na Bistriškem dva mlekomata.

Tako na steklenici, v katero lahko Slovenjebistričani natočijo dnevno sveže mleko, piše le sveže kravje mleko, brez konzervansov. Kaj pa mleko na trgovskih policah, ki je toplotno obdelano in ima za sabo cel proces od kmeta, mlekarne do trgovske police? Čeprav je lahko to 100 % slovensko, pa mleku iz tetrapaka že težko rečemo mleko, opozarja Rabičeva. »Iz domačega mleka je mogoče narediti skuto, mila, sire, maslo, smetano, ni omejitev, če ima nekdo domišljijo. Mlekomat torej omogoča, da je mleko neposredno dostavljeno končnemu potrošniku v kuhinjo. Mleku, ki pa je predelano v mlekarnah, so odvzete maščobe in druga hranila, dodana mu je voda. Iz enega litra mleka naredijo še sir, jogurt, skuto ali maslo. V mlekarni mleko ni končni proizvod, temveč stranski.«
A čeprav sta mlekomata v Slovenski Bistrici postavljena že več let (eden je pri Sparu pri Impolu, drugi pri lokalu Hof), je za zdaj povpraševanje skromno. »Na dan nam na štirih mlekomatih uspe iztržiti 100 litrov mleka, dva imamo namreč še v Slovenskih Konjicah in Zrečah, kar je ob količini 1200 litrov mleka na dan malenkost.
Ptujčani niso bili najbolj zainteresirani za mleko iz mlekomata
Potrošniki bodo morali razmisliti, kaj jedo
Odkup mleka januarja večji kot decembra
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se