Boštjan Kmetec začel s šestimi čipsi v plastični posodici
Zgodba Boštjana Kmetca iz Pongrc se bere kot roman. Odraščal je na živinorejski kmetiji, kot mladi prevzemnik še povečal stalež živine, nato pa je v hlev udarila bolezen, ki mu je kljub veterinarski pomoči ni uspelo zajeziti. Kmetijske stroje je zamenjal s proizvodno linijo, ki jo je nabavil neposredno iz Kitajske in v nekaj letih postal edini proizvajalec čipsa iz bučnih semen v regiji in širše na način, kot ga pripravlja – brez olja ter iz mletih suhih bučnih semen.

Mnogi bi klonili ob takšnih preizkušnjah, Kmetec, ki je postal pravi mojster čipsa, pa pravi: »Seveda ni lahko, vendar med potjo navzdol ali navzgor sem se odločil za slednjo.«
V enem letu je šla cela čreda
Kmetčevi iz Pongrc so še pred desetimi leti oddajali okrog 800 litrov mleka dnevno, vendar so si s pripeljano živino v hlev prinesli izjemno nalezljivo bolezen parkljev. »V enem letu je šla cela čreda in ta bolezen je bila nevidni rak naše kmetije,« je osrednji vzrok za opustitev živinoreje navedel Kmetec. Nato se je poskusil še v prireji pitancev, vendar ob prenizkih odkupnih cenah opustil misel na govedorejo. A ker nekaj v življenju mora početi, je sklenil, da poišče lastno idejo, izdelek, s katerim bi sodeloval tudi v projektu Štartaj Slovenija. »Najprej sem doma poskušal z mesnimi kroglicami, izdelki iz riža … Poskusil sem marsikaj, vendar nič ni nastalo tako, kot sem želel.«
V tem času je Avstrija zaradi prevelikih neprodanih količin zaprla uvoz bučnih semen iz Slovenije. Ker so slovenskim kmetom ostajale velike količine bučnih semen, je začel razmišljati, kaj bi lahko z njimi naredili. »Prvi naslov, ki sem ga v povezavi z bučnimi semeni našel na spletu, je pozival bralce, da zamenjajo nezdrav čips z bučnimi semeni.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se