To je razlog, da so vaša jetra zamaščena
Problem zamaščenih jeter je vse pogostejši, glavni krivec pa je po mnenju zdravnikov nezdrava prehrana. Nutricionist Predrag Nenadić je pojansil, kako nastanejo zamaščena jetra in kateri hrani se je treba izogibati.

Velika večina ljudi se po tem, ko jim krvna slika pokaže povišane ravni holesterola, odloči za logičen ukrep, torej zmanjšanje vnosa mastne hrane. Toda izkazalo se je, da to sploh ni nujno prava rešitev. Vse maščobe namreč niso enake, in če iz prehrane odstranite tudi zdrave maščobe, je lahko učinek ravno nasproten od želenega.
Težav z zamaščenimi jetri ne povzroča mastna hrana
"Težava z zamaščenimi jetri ne nastane zaradi mastne hrane. To je ogromna zmota. Jetra pretvarjajo presežek sladkorja v maščobno tkivo. Holin (vitamin B4), ki ga najdemo v slanini, jajcih in mesu, razporeja ta holesterol in ne dovoli, da bi ostal v jetrih – pošlje ga v maščobno tkivo, zaradi česar se poveča trebuh, zadnjica ... Ko pa ni dovolj zdravih maščob – ki smo jih odstranili iz prehrane v strahu pred holesterolom – takrat pride do zamaščenih jeter," je za srbski portal Stil pojasnil Predrag Nenadić.
Predrag Nenadić je doktor naravne medicine, diplomirani nutricionist, nekdanji predsednik Zveze nutricionistov Jugoslavije in predsednik Društva za izboljšanje prehrane. Delal in se strokovno izpopolnjeval je na Univerzitetni kliniki v Ludwigshafnu v Nemčiji kot dietetik-nutricionist. Kot znanstvenik in publicist je pisal za številne strokovne revije ter izdal prestižne strokovne knjige. Je sodelavec številnih znanstvenih ustanov in dobitnik prestižnih svetovnih nagrad za svoje strokovno delo.
V nadaljevanju je pojasnil, kaj se dogaja ob pojavu t. i. “zamaščenih jeter”. "Gre za tako imenovana nealkoholna zamaščena jetra. Taka jetra ne morejo več normalno delovati – ne morejo očistiti telesa strupov, se razstrupiti. To bomo opazili kot pojav aken in mozoljev na koži, prhljaj se bo povečal, nohti bodo lomljivi, koža nas bo srbela ..." opozarja nutricionist.
Dober holesterol je nujen za optimalno delovanje telesa
Po njegovem mnenju je holesterol vseeno nekoliko neupravičeno na slabem glasu. Kot pravi, je holesterol prisoten z razlogom in da ga človek nujno potrebuje. "Holesterol ni nekaj, kar je narava ustvarila proti človeku. Človek potrebuje holesterol – iz njega se sintetizirajo številni hormoni, tvori celične membrane – je nujno potreben."

A kadar ga je preveč, predvsem slabega holesterola nizke gostote – LDL holesterola – takrat imamo težavo. "Če imate visoke trigliceride, to pomeni, da ste jedli preveč kruha, pekovskih izdelkov, rafiniranih mok – to je težava," je pojasnil in obenem podal nekaj jasnih nasvetov za ohranjanje zdravja in pravilno ravnovesje holesterola.
Vse je odvisno od vaše prehrane. "Zelo pomembno je imeti urejen življenjski slog. Ustrezen vnos vode – jetra obožujejo vodo, to je ključnega pomena! Vnašati moramo optimalne količine rastlinskih vlaknin – tako topnih kot netopnih. Jesti moramo hrano, ki jo jetra imajo rada – grenka živila, kot so regrat, korenina repinca, ki spodbuja proizvodnjo žolča, kar lahko pomaga jetrom učinkoviteje predelati toksine in maščobe."
Iz prehrane izločite ogljikove hidrate in industrijske sokove
Holesterol je mogoče zmanjšati tudi z izločanjem ogljikovih hidratov iz prehrane, kot tudi industrijskih sladkorjev. "Jejte hrano, bogato z zdravimi maščobami (domača mast, oljčno olje, hladno stiskana rastlinska olja, živila bogata s holinom, jejte slanino in jajca, lososa, skušo – vse zdrave maščobe). Ne pijte industrijskih sokov! Na njih piše, da vsebujejo fruktozo, ta pa je najnevarnejša za pridobivanje telesne teže," priporoča.
Posebej poudarja, da to ni ista fruktoza, kot jo vnašamo s sadjem. "Proizvajalci jo predstavljajo kot sadni sladkor. Res je, da je po strukturi enaka, a fruktoza, ki jo dodajajo industrijskim izdelkom, je narejena iz koruze (t. i. glukozno - fruktozni sirup) – to ni fruktoza iz sadja. Izločite jo iz prehrane," svetuje Nenadić.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se