© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kulinarika / stran 376

medeno-gregorjevo-A_1115x560_acf_cropped.jpg

Medeno gregorjevo

Po starem julijanskem koledarju se je pomlad začela 12. marca, na gregorjevo. Takrat se ženijo ptički, sladko pa žvrgolijo tudi zaljubljenci. Ti so nekoč na prvi pomladni dan svojim izbrankam in izbrancem darovali umetelno okrašena medena srca. In ker nam je ljudsko izročilo ljubše od novodobnega, smo obiskali pravo malo domačo proizvodnjo medenjakov, kjer po medu nostalgično diši dan in noč.

Urška Petelin
1. 3. 2014
posebni-kruhi_1115x560_acf_cropped.jpg

Posebni kruhi

Kaj je sploh poseben kruh? Nekoč je bil najbolj poseben kruh iz bele pšenične moke, danes pa so stvari ravno obratne: navaden kruh je kruh iz »navadne« pšenične moke, poseben pa iz pirine, ržene ali moke drugega žita ali stročnice (čičerke, fižola, soje …). Posebnost dajo takemu kruhu tudi semena, otrobi, orehi, suhi paradižniki, olive ali začimbe. Tudi uporaba alternativnih vzhajalnih sredstev lahko naredi kruh poseben. Gre skratka za kruh, ki mu namenimo posebno pozornost in v njegovi hrustljavi skorjici in polnem okusu prav posebno uživamo. Osnovne napotke za pripravo in vzhajanje testa ter postopek peke smo opisali v članku Specimo kruh, tokrat pa se posvečamo posebnostim.

Urška Petelin
1. 3. 2014
soparjenje-in-posiranje-x-120_1115x560_acf_cropped.jpg

Soparjenje in poširanje

V času, ko se vse bolj zavedamo, kako pomemben je zdrav način prehranjevanja, ko lovimo vsak vitamin in mineral ter se pri pripravi jedi izogibamo pretirani uporabi maščob, prihaja na naše uredništvo vse več vprašanj o kuhanju v sopari in poširanju. Zato tokrat ponavljamo temo, ki smo jo v reviji Dober tek obdelali že pred mnogimi leti – kaj je soparjenje in poširanje ter kako ta postopka pravilno uporabljamo.

urednistvo
1. 3. 2014
specimo-kruh-1_1115x560_acf_cropped.jpg

Specimo kruh

Peka kruha je preprosta, le vedeti je treba, kako začeti. Dober kruh ni odvisen le od spretnosti, ampak prav toliko od izbranih, kakovostnih in svežih sestavin. Tokrat za začetnike (in osvežitev spomina) ponujamo dva osnovna recepta, iz katerih je mogoče pripraviti okusen hlebec ali domiselne kruhke z drugačnim oblikovanjem in nekaj dodatki. Po nekaj poskusih, ko peka kruha postane rutina, se začne veselo raziskovanje kombinacij različnih vrst moke in dodatkov, s katerimi kruhu vnesemo domišljijo in osebno noto.

uredništvo
1. 2. 2014
Ema Kurent

Veliki horoskop Eme Kurent za leto 2014

Ema Kurent je pionirka astrologije v Sloveniji in ustanoviteljica Astrološke akademije Stella, je z več kot 20-letnimi izkušnjami med najbolj prepoznavnimi astrologi ter cenjena predavateljiva na astroloških srečanjih po svetu.

Lady
2. 1. 2014, 15.37
Salome

Ne verjame zvezdam in horoskopom

Veseli december se je za Salome začel pompozno, saj je dolgonoga dama praznovala svoj 45. rojstni dan, na katerem se je zbralo nekaj njenih najboljših prijateljev.

T.M.
2. 1. 2014, 09.58
Jurij Zrnec

Jurij Zrnec med življenjem in smrtjo

Kaj vse bi dali, da bi izvedeli, kaj nam prinaša prihodnost! Nekaj nam pri tem lahko pomagajo astrologi. Dobršen del našega življenja je namreč odvisen od postavitve položajev planetov ob našem rojstvu, astrolog pa lahko pogleda v zvezde in pove, kaj nas čaka. Za naše zvezde je to storila priznana astrologinja Roža Karan.

A.C./Lady
27. 12. 2013, 15.46
898d4e096f82ee57635f65c9862c98cd.jpeg

Dannyjev kartoskop

Naš sodelavec Danijel Šmid - Danny je za vas pripravil dnevni kartoskop. Napoved najdete pod svojim mesecem rojstva in kaj vam kažejo karte za današnji dan?

Danijel Šmid Danny
5. 12. 2013, 18.30
fe381190944b0c1a5dacd01b04e95e3a.jpeg

Ja kam jo pa gledaš?

»Bolj ko se upiraš spremembam, teže je, težje so preizkušnje. Saj v življenju niso samo vzponi, so tudi padci,« pravi v intervjuju za novi Lady horoskop Lili Žagar.Dodaja tudi, da se je naučila sprejemati težave, ker je tako lažje.

Lady
2. 12. 2013, 12.36
uvodna

Dannyjev kartoskop

Naš sodelavec Danijel Šmid Danny za vas pripravlja dnevni kartoskop. Napoved najdete pod svojim mesecem rojstva.

Daniel Šmid Danny
12. 6. 2013, 19.03

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.