© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kulinarika / stran 290

palamida-roparska-lepotica_1115x560_acf_cropped.jpg

Palamida – roparska lepotica

Prav na vsako vrsto rib, ki sem jih kdaj jedel, me vežejo prijetni spomini, in ko jo pripravljam, se spominjam dogodkov, družb, okusov in okolij, v katerih sem te ribe jedel. Tudi zato je palamida ena izmed mojih najljubših rib. Ne vem zakaj so prav ribe tiste, ki v meni vzbudijo taka razmišljanja. Morda zaradi genov, ki so, ne vem od kod, prišli v genom Slovencev, da prav vsi hrepenimo po morju, pa čeprav imamo morja malo. No ja, pred nekaj stoletji smo ga imeli veliko, na zahod je segalo tja do Gradeža in ribiči so v drevakih – čupah – lovili ribe in preživljali svoje družine.

Darko Petelin
7. 8. 2018
kuhanje-na-nacin-sous-vide_1115x560_acf_cropped.jpg

Kuhanje na način sous vide

Pred časom smo v naši reviji pisali o kuhanju pri nizkih temperaturah. Takrat je bilo to še vedno nekaj novega in neobičajnega, čeprav so to tehnologijo uporabljali v francoskih restavracijah že več kot štirideset let. Ena izmed tehnik kuhanja pri nizkih temperaturah je tudi tehnika sous-vide, ki jo prevajamo kot kuhanje v vakuumu, vendar gre za kuhanje živila v zaprti vrečki, iz katere izsesamo zrak in jo potopimo v vodo z relativno nizko temperaturo.

Darko Petelin
7. 8. 2018
sneg-iz-beljakov_558x620_acf_cropped.jpg

Sneg iz beljakov

V: Nisem povsem neuka kuharica, a že nekajkrat se mi je zgodilo, da nikakor nisem mogla dovolj stepsti beljakov, da bi iz njih nastal čvrst sneg. V čem bi lahko bila težava?

uredništvo
7. 8. 2018
borovnice_1115x560_acf_cropped-1.jpg

Borovnice

Spominjam se, kako sem kot otrok hodila z mamo in našo sosedo Pepco nabirat borovnice v gozd. Mama je zjutraj pripravila obilen zajtrk in košaro z malico. S seboj smo nesli sendviče – belo žemljo z maslom, suho salamo, sirom in paradižnikom, steklenico domače šabese, »termosko« s turško kavo in vrečko mojih najljubših bombonov. V prtljažnik avtomobila je natovorila tudi veliko in majhno košarico, grabljice za obiranje borovnic in, ker smo imeli pleskarja v hiši, še prazno (in seveda očiščeno) pleskarsko vedro za vsak slučaj, če bomo zelo pridne pri nabiranju …

Saša Drobnič Škerjanec
6. 8. 2018

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.